Jak na chov masožravých ryb: Piraně nejsou problém, jen dávejte pozor na prsty

Piraně jsou impozantní ryby, které lze kupodivu chovat i doma ve svém akváriu. Co je třeba vědět, než si je přinesete domů? Jaké podmínky potřebuje tato masožravá ryba a na co si dát zejména pozor? Nejen vidět, ale mít doma toto exotické zvíře, je dnes možné. Však už dávno jsou piraně běžně dostupné na trhu. […]

Piraně jsou impozantní ryby, které lze kupodivu chovat i doma ve svém akváriu. Co je třeba vědět, než si je přinesete domů? Jaké podmínky potřebuje tato masožravá ryba a na co si dát zejména pozor?

Nejen vidět, ale mít doma toto exotické zvíře, je dnes možné. Však už dávno jsou piraně běžně dostupné na trhu. Rozhodně se nejedná jen o dravé ryby, ale také vskutku pozoruhodná a kouzelná stvoření, která umí držet pohromadě. Rozšířenou a nejvíce chovanou je piraňa obecná. Je třeba počítat s tím, že jde o náročnější druh, jenž vyžaduje finance, čas, a především poskytnutí vhodných podmínek.

Piraňa obecná coby nejznámější druh

Dravá ryba z čeledi tetrovitých pochází z mohutných říčních toků od Venezuely až po Argentinu. V hojné míře se vyskytuje v Amazonce. Může dorůst v zajetí do délky až 30 cm a váhy i 4 kg. Piraňa se dožívá zhruba 7 let. Jde o hejnovou rybu, což znamená, že při pořízení je zapotřebí koupit minimálně 3 kusy. Zároveň je nutné myslet na to, že čím více si piraní pořídíte, tím budete potřebovat větší akvárium. Piraňa je samozřejmě masožravec a nejraději tak má ryby či hovězí maso, nepohrdne ani menším živočichem, jako je například žížala. Mladé piraně si dopřávají korýše.

Dravá ryba, která potřebuje dostatečný prostor

Pro spokojený život potřebuje piraňa náležitý prostor, čistou vodu a samozřejmě dostatek stravy. Bylo prokázáno, pokud ryba nemá jednu z výše uvedených potřeb, zvyšuje to její agresivitu. Dokonce se tak stává i v případě, jestliže čistota vody je pod úroveň snesitelnosti pro piraně. Toto chování je způsobeno tím, že se ryba snaží ve zhoršených podmínkách chránit svůj život tak, že zničí všechnu konkurenci a navýší tím šance na své přežití.
V případě dostatečně velkého akvária, kvalitního filtrování a dostatku vhodné potravy je dokonce možný i společný chov s bezproblémovými druhy ryb, jako je například neonka obecná. Piraně však potřebují v akváriu i dostatek různých úkrytů a stinná místa.

Čím a jak správně krmit?

Zásadní je strava bohatá na bílkoviny, ať už se jedná o ryby, rybí filety, mražené krmivo apod. Ryba ochotně přijímá také granule. Je nutné dbát i na rostlinnou složku potravy, neboť je důležitá. Pokud tento fakt opomenete, projeví se to likvidací rostlin v akváriu.
Při krmení vždy dáváme potravu na různá místa, aby nedošlo k razantnímu a masovému boji o jídlo mezi rybami. Pokud se tak už stane, tato poranění způsobená v boji se však rychle hojí, neboť piraně mají velmi účinný imunitní systém a jedná se o velmi odolný druh dravé ryby.

Na co si dávat pozor?

Nikdy nechytáme rybu holou rukou. Její velmi ostré zuby vás to okamžitě odnaučí, pokud by se tak stalo. Platí to i v případě, že je ryba na suchu. Jako důkaz poslouží příklad, že pokud piraňu chytíte v akvárku do běžné síťky, během pár vteřin se přes ni prokouše.