Jak se správně starat o psí tlapky: Vyhýbejte se „lidské“ kosmetice

Tlapky patří k nejvíce namáhané části pejskova těla a trpí v zimě i v létě. Jak? Co způsobuje problémy s kulháním, bolestivostí a jak se těmto problémům vyhnout? O psí tlapky je třeba náležitě pečovat po celý rok. Psi mají tlapky jsou zkrátka nechráněné. Je proto důležité jim věnovat pozornost a pravidelnou starost v každém ročním […]

Tlapky patří k nejvíce namáhané části pejskova těla a trpí v zimě i v létě. Jak? Co způsobuje problémy s kulháním, bolestivostí a jak se těmto problémům vyhnout? O psí tlapky je třeba náležitě pečovat po celý rok.

Psi mají tlapky jsou zkrátka nechráněné. Je proto důležité jim věnovat pozornost a pravidelnou starost v každém ročním období. Jen správnou péčí lze předejít mnoha problémům a nezpůsobovat psovi zbytečné trápení.

Zimní péče

Období, které je náročným a složitým, neboť škodí psím tlapkám nejvíce. Náhlé změny teplot, a především potom sůl i led jsou tím největším problémem. Solí poškozené tlapky velmi často popraskají, a i do sebemenší ranky se pak může rychle dostat infekce. Před každou procházkou proto pořádně namažte psovi tlapky, tím jsou chráněny. Velmi dobrá je obyčejná vazelína, ze které vytvoříte dostatečnou ochrannou vrstvu.
Při procházce má tak pes tlapky chráněné a méně na ně působí sůl. Rovněž se snažte sledovat, kde se pes pohybuje, kudy jdete, aby si pes nepořezal tlapky o led. Po příchodu z procházky je nutné vždy tlapky opláchnout vlažnou vodou, nepoužívat zbytečně psí šampon, jen vodu, pořádně vysušit a opět ošetřit krémem či vazelínou. V zimě je tedy třeba packy promázavat před i po procházce.

Letní péče

V létě je největší hrozbou rozpálený a rozteklý asfalt, což působí psovi značnou bolest, ale také není snadné jeho následné odstranění. Asfalt nikdy neodstraňujte psovi z tlapek násilným utíráním. Zde pomůže rozpouštědlo, které musí být zároveň šetrné ke psím polštářkům chodidla.
V horkých dnech není dobré podnikat delší procházky, rozpálený asfalt není pejskovi opravdu příjemný. Proto je vhodné volit kratší procházky velmi brzy ráno a pak pozdě večer. Snažte se vyhnout chůzi po silnici, zvolte raději travnaté plochy. Pokud máte na dvorku beton, který je v létě rozpálený, kropte místo vodou, aby se psovi po něm lépe chodilo. Nenechte ho trápit chůzí po takto rozpálených místech. I zde platí důkladné mazání tlapek.

Pravidelné zastřihávání u chlupáčů

U psů se střední a dlouhou srstí je třeba pravidelně zastřihávat chloupky na packách, které rostou mezi polštářky a dokáží také způsobit nesnáze. Tímto zamezíte v hromadění nečistot, zplstnatění srsti a rovněž se pejskovi lépe bude chodit, neboť ho nebudou tlačit hrudky srsti.

Na co si dát pozor

Nikdy nepoužívejte na packy lidské krémy na nohy či jakoukoliv lidskou kosmetiku, to vše může jen způsobit alergii, vyvolat podráždění či dokonce otravu. Rovněž nepoužívejte kokosový olej, který může mít vliv na podráždění žaludku a zvracení. Nejvhodnější a nejvíce účinnou je již výše zmíněná vazelína. Použít můžete i jiné balzámy a krémy, které jsou však výhradně určeny na ošetření psích tlapek.

Autorka: Kateřina Lulková