Málo známá kočičí plemena: Bengálská, milý domácí tygr

Kočka s exotickým a divokým vzhledem vyniká temperamentní povahou. Malý tygřík, který je však přítulný. Jaký je původ bengálky? Ke komu se hodí a jakou péči potřebuje? Jedno je jisté, s touto kočkou rozhodně není nuda. Záměrem bylo vytvořit kočku se vzhledem divoké šelmy, ale s přátelskou povahou. A tak došlo v 60. letech 20. století v Kalifornii ke […]

Kočka s exotickým a divokým vzhledem vyniká temperamentní povahou. Malý tygřík, který je však přítulný. Jaký je původ bengálky? Ke komu se hodí a jakou péči potřebuje? Jedno je jisté, s touto kočkou rozhodně není nuda.

Záměrem bylo vytvořit kočku se vzhledem divoké šelmy, ale s přátelskou povahou. A tak došlo v 60. letech 20. století v Kalifornii ke zkřížení divoké kočky asijské s domácí. Jméno bengálská kočka vzniklo převzetím odborného názvu kočky leopardí, tj. Felis bengalensis. Výsledkem je velmi aktivní čtyřnohé stvoření, které rozhodně upoutá svým vzhledem, zbarvením a společenskou povahou.

Vzhled a povaha

Kočka má dlouhé a svalnaté tělo. Ocas je střední délky a typické je černé zbarvení na jeho konci. Hlava je vzhledem k tělu protáhlá a oblá, uši jsou zaoblené a menší. Bengálka má výrazné oči mandlového tvaru, tmavé linky kolem očí. Dle druhu zbarvení odpovídá i barva očí, tj. zelená, žlutá či modrá. Svalnaté zadní nohy jsou oproti předním delší, což je ještě pozůstatek po kočkách divokých. Srst je krátká, měkká, jemná a hustá. Díky krátké délce není kočka náročná na údržbu. Bengálka má hnědé či šedé zbarvení, leopardí vzor či kresbu makrela. Požadovaný je výrazný rozdíl mezi základní barvou a kresbou. Méně časté bývá bílé, stříbrné či modré zbarvení.
Bengálka je značně temperamentní, je výborným lovcem. Zároveň je velmi inteligentní, přítulná a hravá. Sebevědomé stvoření, které se bez problému snese i s ostatními zvířaty v bytě, zejména pak se psy či dalšími kočkami. Přestože má divoký vzhled, není agresivní. Naopak má ráda společnost člověka. Pokud však kočka nemá dostatek aktivit, jako je hraní, lezení apod., může smutnit, což se v některých případech odrazí na tom, že bude ničit vybavení bytu.

Minimální péče o srst

Bengálská kočka potřebuje minimum péče o srst, neboť dokonce časté česání a kartáčování by ji mohlo poškodit. K běžné péči náleží zastřihávání drápků, pravidelné čištění očí a uší. Dokonce jako jedna z mála koček miluje vodu. Takže pozor na případné rybičky v akvárku, při pohledu na ně se v bengálce probouzí lovecké pudy.

Zajímavost

Bengálka náleží mezi velmi odolné plemeno, které není náchylné k nemocem. Některé bengálské kočky bývají přecitlivělé na mikroorganismy, které se mohou nacházet ve stravě. V takovém případě kočka vykazuje symptomy otravy, jako je průjem, zvracení a je nezbytné ošetření veterinárním lékařem.

Autorka: Kateřina Lulková

Video: Agentura Holidaycat.cz

2 názory na “Málo známá kočičí plemena: Bengálská, milý domácí tygr”

  1. Pingback: Málo známá kočičí plemena: Kartouzská, tichá společnice nejen pro samotáře - Mazličkoviny

  2. Pingback: Exkluzivní kočičí plemena: Americký curl s kadeřavýma ušima - Mazličkoviny

Diskuse uzavřena.