Nejdražší kočičí plemena: Americký curl s kadeřavýma ušima

Amerického curla poznáte na první pohled podle ojedinělého tvaru uší, sklopených k temeni hlavy. Toto zvláštní plemeno koček bylo vyšlechtěno teprve nedávno. Je natolik vzácné, že pokud po něm zatoužíte, musíte si v přepočtu připravit částku kolem 3 000 dolarů, tedy asi 70 000 korun… Když roku 1981 naši v Kalifornii manželé Rugovi dlouhosrsté kotě s nezvykle tvarovanýma ušima ještě netušili, […]

Amerického curla poznáte na první pohled podle ojedinělého tvaru uší, sklopených k temeni hlavy. Toto zvláštní plemeno koček bylo vyšlechtěno teprve nedávno. Je natolik vzácné, že pokud po něm zatoužíte, musíte si v přepočtu připravit částku kolem 3 000 dolarů, tedy asi 70 000 korun…

Když roku 1981 naši v Kalifornii manželé Rugovi dlouhosrsté kotě s nezvykle tvarovanýma ušima ještě netušili, že tak dají základ úplně novému plemenu koček. Jejich kočička dostala jméno Shulamith a už za dva roky se její potomci objevili na první výstavě.

Existuje v mnoha variantách

Nové plemeno se stalo rychle hitem. Kdo by nechtěl kočku, která je tak odlišná od jiných? Rugovi navíc vyšli vstříc mnoha přáním chovatelů a vyšlechtili další varianty, jakou je například krátkostrstá. Vždy však zůstávají středem pozornosti její uši. Jsou nezvykle sklopené dozadu, často až v úhlu 90 stupňů a více. Koťa je mají po narození rovné, zakřivovat se začnou až po desátém dni života.

Povaha: Nehne se od „svého“ člověka

Curl je velmi přítulný. Chce být stále ve společnosti člověka, kterého si vybere.  Nemá ale ráda přílišné teplo, takže se nedivte, když nechce být ve vašem náručí. Jinak je upovídaná, může vás ale zmást svým neustálým předením, kdy tak činí i ve stresu. Ráda se mazlí, od „svého“ člověka se nehne na krok. Je proto vhodná i do rodin s malými dětmi. Nebojí se vůbec cizích lidí, každou návštěvu nadšeně vítá. S ostatními kočkami se dobře snáší, ale raději by měla kamarádku svého druhu.
Říká se jí také „Petr Pan kočičího světa“. Budí zdání, že z kotěte nikdy nevyrostla. Je hravá, zvědavá a velmi inteligentní. Otevře si klikou sama dveře, stejně jako zásuvku, ve které zkoumá její obsah. Pro její zvídavost není vhodné, aby měla volný výběh. Určitě by se chtěla seznámit s velkými psy i třeba s nebezpečnou kunou…

Chov je nenáročný

Toto plemeno nevyžaduje zvláštní péči, a to ani o srst. I dlouhosrsté mají velmi krátkou podsadu a snadno se vyčesávají. Na co je třeba dávat pozor jsou právě uši, které mají velmi křehké chrupavky a jsou snadno zranitelné.

V Česku je ještě vzácnější, než jinde

V České republice se carl americký vyskytoval donedávna je na chovatelských výstavách, kdy ho k nám přiváželi cizinci. První chovatelská stanice u nás tak vznikla teprve před deseti lety v roce 2009.

Čtěte také:

Málo známá kočičí plemena: Bengálská, milý domácí tygr

Nejoblíbenější kočky světa: Posvátná a milující birma

10 koček Freddieho Mercuryho: Miloval je více, než lidi

1 názor na “Nejdražší kočičí plemena: Americký curl s kadeřavýma ušima”

  1. Pingback: Bizarní kočičí plemena: Elf, nahatý ošklivý skřítek - Mazličkoviny

Diskuse uzavřena.