Plemena psů do městského bytu: Shih-Tzu, mazlíček tibetských mnichů

Od prvopočátku byl tento miniaturní psík šlechtěn jako společník lidí, je tedy pro život v bytě přímo předurčen. Patří také k jedněm z nestarších psích plemen. Shih-Tzu se v Tibetu a Číně objevoval již na počátku našeho letopočtu. V češtině mu říkáme Ši tzu, v čínštině pak jde o „lvího“ psa. Vzhledem k jeho velikosti tak trochu paradox, ale na druhou stranu […]

Od prvopočátku byl tento miniaturní psík šlechtěn jako společník lidí, je tedy pro život v bytě přímo předurčen. Patří také k jedněm z nestarších psích plemen. Shih-Tzu se v Tibetu a Číně objevoval již na počátku našeho letopočtu.

V češtině mu říkáme Ši tzu, v čínštině pak jde o „lvího“ psa. Vzhledem k jeho velikosti tak trochu paradox, ale na druhou stranu jde o poměrně zdařilou miniaturu krále zvířat.

Původ plemene sahá daleko do historie

Historie Shih-Tzu je zahalena tajemstvím. Bezpečně ale víme, že toto asijské plemeno bylo zprvu šlechtěno už téměř před dvěma tisíci lety výhradně v tibetských klášterech. Jeho úkolem bylo dělat společníka mnichům a přinášet lidem radost.
Pověsti praví, že malého psa podobného lvu měl i samotný Buddha, jemuž byl přítelem i ochráncem. V nebezpečí se totiž pes proměnil ve skutečného lva.
Byli natolik vzácní, že si čínští císařové velmi považovali toho, když jim tibetský dalajláma daroval jako projev přízně několik pejsků. Na čínském dvoře se brzy stali posvátnými a nedotknutelnými. Pokusy o prodej vývoz Shih-Tzu mimo Čínu byly trestány smrtí.
To byl také důvod, proč se do Evropy dostali tito psíci až počátkem 20. století. Několik jedinců si přivezli Angličané, ale během 1. světové války psi vyhynuli bez potomstva. Další přivezli opět Angličané ve 20. letech minulého století. Teprve tehdy se začalo s jejich chovem v Evropě a později i v Americe.

Povahou hravý a přátelský, aristokrata však nezapře

Už na první pohled vás Shih-Tzu upoutá svým vzhledem. Přesto, že váží v průměru kolem 6 kg a v kohoutku nemívá více, než 25 cm, nelze ho přehlédnout. Svou malou velikost vyvažuje sebevědomým chováním. Zaštěká jen málokdy, co si myslí, poznáte podle jeho postojů a výrazné mimiky obličeje.
Je až neuvěřitelně přizpůsobivý. Upne se sice na jednoho pána, kterého si v lidské smečce obvykle sám vybere, ale zároveň rád dovádí. Miluje hýčkání od dětí i starších lidí, skotačí, ale vždy si najde chvilku na slastné lenošení. Jako pravý aristokrat se chová vlídně k návštěvám a stejně tak vystupuje i při návštěvě obchodu nebo v restauraci.

Jakou potřebuje Shih-Tzu péči

Počítejte s tím, že budete muset věnovat značnou pozornost jeho dlouhé a hebké srsti. Ta často dosahuje až na zem nebo je i delší. Potřebuje pravidelné vyčesávání, jednou za měsíc koupel. Stejně tak je zapotřebí pravidelná návštěva psího kadeřnického salonu. Chlupy na očima se jim často vyvazují do mašličky, aby nepřekážely ve výhledu.
Kromě hodnotné stravy (super prémiová krmiva) je mu třeba dopřát jako každému psovi pravidelné procházky. Tady vás překvapí jeho sportovní duch, kdy ujde i velmi dlouhé trati. Kromě základního výcviku se můžete věnovat i agility, kdy oceníte jeho nadšení.

Kde psíka pořídit

Toto plemeno se v posledních letech veze na módní vlně „kabelkových“ psíků. Toho ale zneužívají při vidině velkých zisků takzvané množírny psů. Chovní psi tu žijí v drastických podmínkách v klecích a slouží jen jako reprodukční jednotky.
Proto chtějte při koupi štěněte vždy vidět rodiče psíka a vyžadujte také průkaz původu. Podle přístupu k těmto požadavkům poznáte poctivé chovatele a budete mít jistotu, že si pořizujete zdravé štěně. Šetřit na psíkovi neznámého původu se nevyplácí, náklady na pozdější lékařskou péči budou mnohonásobné.

Čtěte také:

Plemena psů do městského bytu: Čivava, ozdoba každé kabelky

Plemena psů do městského bytu: Bišonek, malý lumpík v rouše beránčím

Nejčastější fígle množitelů psů, jak vám vnutit štěně

1 názor na “Plemena psů do městského bytu: Shih-Tzu, mazlíček tibetských mnichů”

  1. Pingback: Plemena psů do městského bytu: Francouzský buldoček, společník pro lenochy - Mazličkoviny

Diskuse uzavřena.