Plemena psů do městského bytu: Čivava, ozdoba každé kabelky

Je to vůbec nejmenší psí plemeno na světě. A také nejmódnější. Čivavu uvidíte vykukovat z kabelek mnohých proslulých hvězd, ať už Madony, Britney Spears nebo Paris Hilton. Toto luxusní mexické plemeno se ale rádo zabydlí i u vás. Nejde ale jen o miniaturního pejska, sloužícího jako módní doplněk. Možná vás překvapí, že tento trpaslík mezi psy […]

Je to vůbec nejmenší psí plemeno na světě. A také nejmódnější. Čivavu uvidíte vykukovat z kabelek mnohých proslulých hvězd, ať už Madony, Britney Spears nebo Paris Hilton. Toto luxusní mexické plemeno se ale rádo zabydlí i u vás.

Nejde ale jen o miniaturního pejska, sloužícího jako módní doplněk. Možná vás překvapí, že tento trpaslík mezi psy se vám bude hodit i jako velmi schopný hlídač. Není to žádný gaučový povaleč, můžete se s ním vydat i na velmi dlouhé procházky. Především v USA se čivava také využívá jako skvělý terapeutický pes.

Kde se Chi Hua Hua vlastně vzala?

Jediné, na čem se badatelé shodnou, je fakt, že tento malý psík pochází z Mexika. Cestovatel Francizco Hernandes uvedl ve své zprávě, že se roku 1578 setkal u mexických Indiánů s malým psíkem, majícím „melancholický výraz ve tváři“. Měl za to, že sloužili především jako potrava.
Některé prameny uvádějí, že jde o plemeno staré více než tisíc let. Měli ho coby divokého psa, žijícího v norách a ve skulinách, domestikovat už dávní Toltékové. Aztékové ho pak údajně používali jako obětní zvíře, které sloužilo zesnulým v roli průvodce.
Do světa se čivava vydala až v 2. polovině 19. století. Tehdy začali obyvatelé provincie Chihuahua své malé psy prodávat americkým turistům. Ti byli tak nadšení nejmenším psíkem na světě, jeho velkýma očima a ušima, že se čivava rychlostí blesku šířila po celých USA. Byla už jen otázka času, kdy se toto plemeno dostane i do Evropy. A v asijských zemích je v posledních letech obrovským šlágrem.

Jakou má povahu?

Kromě své „skladnosti“ má čivava řadu dalších, na svou velikost často překvapivých vlastností. Je velmi inteligentní a přátelská. Přesto si ponechává svou ostražitost, zděděnou z divočiny. Klidně si troufne i na mnohem většího psa a svého pána bude bránit i za cenu života.
Je společenská a zvědavá, mimo kabelku je z ní velmi zvědavý pes. Čivava si také ráda hraje, cítí se nejšťastněji, když je patřičně rozmazlovaná. Pokud jí nebudete poskytovat dostatek sympatií, klidně bude předstírat zranění, jen abyste si jí všimli. Okamžitě přilne ke své lidské smečce. Problém může nastat, když máte děti mladší, než šest let. Velmi nelibě totiž nese, když věnujete někomu větší péči, než jí. S většími dětmi naopak ráda dovádí.

Chov čivavy

Počítejte s tím, při dobré péči s vámi bude tato živá hračka i 16 a více let. Jako jedno z mála plemen se neposuzuje podle výšky v kohoutku, ale podle váhy. Ta se pohybuje mezi 500 gramy až třemi kilogramy. Psi těžší nemohou být chovní.
Při pořizování nového přítele vyhledejte raději renomované chovatele. Protože jde vpravdě o módní plemeno, někteří nepoctivci se ženou jen za tím, že s malými psy vydělají velké peníze. V honbě za co nejmenšími psíky upřednostňují jejich vzhled před zdravím. Obratem se takovým vyhýbejte, nemusíte se pak doplatit za účty od veterináře.
Jinak jde o plemeno velmi odolné, což dokazuje skutečnost, že spousta jich nadivoko přežívá v ulicích mexických měst. I když v nepříznivém počasí jsou přece jen raději doma, venku nebude čivava hned potřebovat obleček.
S výživou se vždy poraďte s chovatelem, od kterého jste si štěňátko vzali. V přemíře nabídek nejrůznějších druhů krmiv není nic jednoduchého vybrat to správné. Vždy preferujte super kvalitu s vyváženými složkami živin.

A rada na konec: Mějte stále na paměti, že čivava, i když tak vypadá, není hračka, ale pes…

Autor: -jav-

Čtete také:

Plemena psů do městského bytu: Bišonek, malý lumpík v rouše beránčím

Miracle Milly, nejmenší pejsek na světě, drží další rekord: Má už 49 klonů!

Psí plemena, která asi neznáte: Russkiy toy, mazlíček ruských zbohatlíků

 

2 názory na “Plemena psů do městského bytu: Čivava, ozdoba každé kabelky”

  1. Když se k němu budete chovat jako ke psovi a ne módnímu doplňku, bude mít jasně dané své místo ve „smečce“ je to obdivuhodně tolerantní pes k malým dětem pro které je skvělý parťák. Samozřejmě i dospělák si s ním užije a nechci posuzovat celé plemeno podle dvou kusů ale skvělé je že když chcete lenošit lenoší a když máte aktivní náladu je aktivní.

  2. Pingback: Plemena psů do městského bytu: Shih-Tzu, mazlíček tibetských mnichů - Mazličkoviny

Diskuse uzavřena.