Psí plemena, která asi neznáte: Russkiy toy, mazlíček ruských zbohatlíků

VIDEO: Tentokrát vás v našem seriálu seznámíme s psíkem vpravdě kabelkovým. Má docela pohnutou minulost a v Česku ho uvidíte opravdu jen vzácně. Snad jen jako živou hračku bohatých Rusů, kteří u nás zrovna tráví čas… Russkiy Toy má své předky v English Toy Terrier, malém psíku, kterého si oblíbila hlavně ruská šlechta. Sám car Petr […]

VIDEO: Tentokrát vás v našem seriálu seznámíme s psíkem vpravdě kabelkovým. Má docela pohnutou minulost a v Česku ho uvidíte opravdu jen vzácně. Snad jen jako živou hračku bohatých Rusů, kteří u nás zrovna tráví čas…

Russkiy Toy má své předky v English Toy Terrier, malém psíku, kterého si oblíbila hlavně ruská šlechta. Sám car Petr Veliký vlastnil fenku jménem Lizzeta. Těchto minihafíků bylo v Rusku spoustu, aristokrat, který ho neměl, jednoduše nebyl „in“.

Pak přišla revoluce a proletariátu se tenhle šlechtický pejsek stal trnem v oku jako typický projev buržoasního myšlení. Málem pogromy nepřežil, ale někteří přece jen unikli pozornosti bedlivých strážců nových pořádků. V téměř absolutní izolaci došlo k postupnému křížení. S jakými psy, dnes nikdo neví, ale nakonec vznikla nová rasa, dnes známá jako Ruský Toy. Dnes jsou známy dvě varianty Ruského Toye – hladkosrstá a dlouhosrstá. Hladkosrstá je značně starší, ačkoliv to není stoprocentně doloženo, měla by existovat již od 20. let minulého století. 

Dlouhosrstá štěňata se poprvé narodila 12. října roku 1958 hladkosrstým rodičům a položila základ nové chovné linie.
Po pádu železné opony měly tyto živé hračky zase namále. Ruští zbohatlíci se vrhli na yorkšíry, maltézáčky a podobné drobné psíky z kapitalistického Západu. Po čase ale zjistili, že je má skoro každý, zatímco domácí Russkiy Toy je raritní záležitostí. Tento výjimečný pejsek, vážící necelé tři kilogramy, tak náporu svých konkurentů odolal a od roku 2006 je rasou, uznanou i FCI.

Autor: David Navara a redakce

2 názory na “Psí plemena, která asi neznáte: Russkiy toy, mazlíček ruských zbohatlíků”

  1. Je úžasné plemeno. Malý pes s velkým srdcem. Mám doma fenku. Velmi srdečny pes a pozitivní.

  2. Kiril Iliev

    U ns doma je taky čokoládova Naomi a vůbec si nepřipadá jako ruská zbohatlík! Ale psík je vskutku nádherný!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *