Péče o psa: Nejde jen o venčení, přijdou i další starosti

Ačkoliv se to tak na první pohled nejeví, chov psa rozhodně není jednoduchou záležitostí. Spíše naopak. Čeká na vás spousta důležitých rozhodnutí a hodiny zodpovědné práce. Pokud si ale seženete dostatek informací a budete počítat s tím, že psu musíte nějaký ten svůj volný čas obětovat, zvládnete to levou zadní. Hned v počátcích chovu je […]

Ačkoliv se to tak na první pohled nejeví, chov psa rozhodně není jednoduchou záležitostí. Spíše naopak. Čeká na vás spousta důležitých rozhodnutí a hodiny zodpovědné práce. Pokud si ale seženete dostatek informací a budete počítat s tím, že psu musíte nějaký ten svůj volný čas obětovat, zvládnete to levou zadní.

Hned v počátcích chovu je dobré rozhodnout se, jakým stylem budete svého psa krmit. Naprosto nejvhodnější je granulované krmivo některého z renomovaných výrobců. A zde se dostáváme k prvním starostem – jak vybrat to správné? V podstatě je třeba vždy si číst složení. To, že má některá značka kvalitní marketing ještě bohužel neznamená, že vyrábí i stejně kvalitní granule. Kvalitní krmivo by mělo obsahovat dostatečný poměr bílkovin (pro zdravé psy s běžným výdejem energie okolo 20 %), tuků a v neposlední řadě dobrý zdroj delších cukrů (čím kvalitnější obilovina, tím lépe). Čas strávený výběrem krmiva se nám vrátí na vitalitě a zdraví našeho zvířátka.

Bez základního výcviku je soužití se psem peklem

Nějaká ta hodinka strávená pročítáním složení různých krmiv je ničím v porovnání s časem, který budete muset v průběhu života zvířete strávit jeho výchovou a výcvikem. Slovo muset používám schválně. V první řadě je to proto, že základní výcvik poslušnosti potřebuje každý pes. Bez toho je soužití s ním peklem. Za druhé pak proto, že výcvik a výchova psa nutí rozvíjet jeho psychiku, což je pro jeho celkové zdraví nepochybně dobré.
A okolo zdraví vašeho čtyřnohého miláčka se bude také točit spousta vašeho času i peněz. Je sice pravda, že kvalitním krmivem a správným chovem je možné spoustě zdravotních problémů předcházet, návštěvě veterináře se stejně nevyhnete. V tom nejlepším případě kvůli pravidelnému očkování a odčervení. Ale lehce se může stát, že se nám pejsek někde poraní a bude potřebovat alespoň základní ošetření. A bohužel je třeba také počítat s chorobami, které neovlivníme.

S pejskem počítejte jako s členem rodiny

Pokud se tedy rozhodneme pořídit si pejska, je třeba s tím počítat ve veškerém rodinném plánování. Začíná to financemi, kdy je třeba myslet nejen na výdaje za žrádlo, ale také právě na nepředpokládaná ošetření. Stejně tak musíme na našeho čtyřnohého kamaráda myslet, když plánujeme dovolenou, nebo jiné výlety. Ne všude se dá jít se psem.
Stejné problémy nastávají během svátků, kdy jsou lidé často zvyklí cestovat i daleko za svými příbuznými a trávit tam několik dní. Buď je možné vzít zvíře s sebou, nebo si prostě musíme tyto radosti odpustit. Také můžete zvážit využití služeb některého ze psích hotelů, ale já osobně bych své fenečky nikomu cizímu zbytečně do opatrování nedával. Ne proto, že této službě nevěřím, ale proto, že se zatím vždy všechno podařilo vyřešit jinak. Je to opravdu jen o prioritách a pečlivém plánování.

Psa nebo fenku?

Hned začátek pořizování psa nás staví před zásadní rozhodnutí. Psa, nebo fenku? Někdo se rozhoduje podle toho, co na něj zbude, ale to není zrovna nejrozumnější. Určitě je lepší si dopředu rozmyslet, co je pro nás lepší, jaké budeme klást na zvíře nároky a podobně. U psa musíme počítat s jistou přirozenou dávkou dominance, stejně jako s jeho silnějším teritoriálním pudem. Naopak fenky sice bývají klidnější, zato budeme muset dvakrát do roka řešit problémy s háráním. O nechtěných štěňatech ani nemluvě.
Samozřejmě, každá komplikace má své řešení, ale ne vždy tohle koresponduje s filozofií majitele. Tedy hárání či nechtěným štěňatům můžeme předejít kastrací. Stejný proces řeší přehnané pudové jednání psů. Ale na druhou stranu spousta majitelů namítá, že se nejedná o přirozenou cestu a proto, pokud toto zájemcům o chov psa vadí, měli by se zaměřit na chov jiného zvířete. Je to otázka diskuse a názoru, přesto je třeba se o tomto zmínit.
Tohle jsou pouze základní problémy a rozhodnutí, které Vás během chovu psa, a zejména v jeho počátcích, mohou potkat. Další se budou odvíjet často i podle toho, jaké konkrétní plemeno psa si pořídíte. Pracovní či více fyzicky aktivní pes bude mít zvýšené nároky na kvalitu potravy a její složení (až 30 % bílkovin). Naopak výstavní jedinci vyžadují důkladnou péči psích kadeřníků. A to se nebavíme o tom, že správný výběr plemene nám také soužití se psem může dost usnadnit.

Věřte, že i dlouholeté, zkušené chovatele čas od času něco překvapí. Ale právě o tom to je, o té celoživotní práci se zvířaty. To se nedá počítat ani na peníze, ani na hodiny. To se počítá na štěstí. A ti praví chovatelé, ti se svými zvířaty šťastní jsou.
Autor: David Navara