„Nahaté“ morče: Mazlíček nejen pro alergiky

Malé zvířátko s hebkou kůží a očkama jako korálky, které vypadá jako miniaturní hrošík, bylo vyšlechtěno v kanadském Montréalu. Bezsrsté morče je tak dokonalým společníkem pro alergiky. Před jeho pořízením je však třeba vědět, jak se o něj správně starat a na co si dát pozor. Víte, čím se liší tento typ od ostatních druhů morčat? Bezsrsté […]

Malé zvířátko s hebkou kůží a očkama jako korálky, které vypadá jako miniaturní hrošík, bylo vyšlechtěno v kanadském Montréalu. Bezsrsté morče je tak dokonalým společníkem pro alergiky. Před jeho pořízením je však třeba vědět, jak se o něj správně starat a na co si dát pozor. Víte, čím se liší tento typ od ostatních druhů morčat?

Bezsrsté morče bylo vyšlechtěno v 80. letech minulého století pro účely kosmetického průmyslu. I když na péči je toto zvíře trochu náročnější, podstata zkrátka spočívá v tom vědět, jak se o morče náležitě postarat, co mu dopřát, čím ho krmit, na co si dát pozor.

Čím skinny morče překvapí a vyniká oproti jiným druhům?

Především se jedná o velmi inteligentního tvora, který je neobyčejně mazlivý, lze ho prakticky ochočit jak pejska. Tento naháč se dokáže mazlit s lidskou bytostí, rád se k vám přitulí a bude blahem bez sebe, když získá vaši pozornost v podobě hlazení. Jelikož je skinník velmi společenský, je třeba mu věnovat patřičnou pozornost, jinak bude strádat a smutnit. V takovém případě je pak lepší si pořídit hned dva naháče. Není problém chovat dva samečky, ale podmínkou je, že se musí znát a vyrůstat spolu odmala. Morče je zvířátko, které si dokonce rádo hraje a klidně i samo.

Důležitá je správná péče

Vzhledem ke zrychlenému metabolismu zvířete, což je způsobeno nahou kůží, je nutné ho vícekrát za den krmit i měnit domeček neboli obydlí. Pozor na podestýlku, neboť ostré traviny či špatná podestýlka ze slámy může poranit kůži morčete. Nejvhodnější jsou bezprašné a sterilní hobliny.
Tento druh morčete musí být chován pouze doma, nemůže být venku v králíkárně. Skinny potřebuje pokojovou teplotu ke svému spokojenému a zdravému růstu. Pozor na prochladnutí a na průvan, který je nebezpečný. V zimě se snažíme vyhnout transportu, pokud už musíte s morčetem cestovat, tak je nutné převážet v autě a v zateplené přepravce.

Čím a jak často krmit?

Ideální je krmit třikrát denně. Vhodné je kvalitní seno a směs určená pro morčata, ve které jsou obsažené veškeré důležité látky a vitamíny pro zdárný růst. Tímto je vhodné krmit morče ráno i večer. Odpoledne lze zpestřit jídelníček malého naháče ovocem i zeleninou. Morče má rádo jablka, čínské zelí, mrkev apod.
Denně je třeba dávat čerstvou vodu. Dle zkušených chovatelů je vhodné ve vodě rozpustit vitamín C, který si zvíře neumí samo vytvořit a jeho nedostatek se může negativně projevit na stavbě těla a způsobit kožní onemocnění.

Sametový parťák do bytu

Skinny morče je ideální i pro alergiky mající alergii na srst. Tělo morčete je pokryté jen hebkými a jemnými chumáčky na packách a čumáku. Jinak je kůže po celém těle příjemně hebká. Skinny se vyskytuje v několika barevných variantách, jako je hnědá, černá, bílá, béžová či zlatavá. Jeho cena se pohybuje od 1000 korun, za samičku dáte i dvojnásobek.

Autorka: Kateřina Lulková

 

Čtěte také:

Startovní mazlíček pro děti: Morče, dávný odkaz Inků

Chovatelské šlágry: Hravá fretka místo kočky

Pořizujeme si křečka: Který se dá nejlépe ochočit?