Pořizujeme si křečka: Který se dá nejlépe ochočit?

“Milý strýčku. Tečka. Posílám ti křečka. Tečka. Křeček škrábe, kouše, štípe, lechtá… Pozor, ať tě neulechtá!” Tuto říkanku netřeba nikomu dlouze představovat. Jak je tomu ale ve skutečnosti, pokud se rozhodnete chovat křečka? Obecně platí, že jde o nenáročného mazlíčka, jenž své chovatele dokáže pobavit veselými kousky. Chcete-li si ho však opravdu užít jako kamaráda, […]

“Milý strýčku. Tečka. Posílám ti křečka. Tečka. Křeček škrábe, kouše, štípe, lechtá… Pozor, ať tě neulechtá!” Tuto říkanku netřeba nikomu dlouze představovat. Jak je tomu ale ve skutečnosti, pokud se rozhodnete chovat křečka?

Obecně platí, že jde o nenáročného mazlíčka, jenž své chovatele dokáže pobavit veselými kousky. Chcete-li si ho však opravdu užít jako kamaráda, je třeba se mu věnovat a pravidelně ho přivykat na kontakt s vámi i na hlazení. V zajetí se chovají především křeček zlatý, křečík džungarský, krečík Campbellův, křečík Roborovského a křečík čínský. Křeček se orientuje – na rozdíl od lidí – především podle čichu (do paměti si dokonce ukládá vzory pachů) a sluchu (vnímá i frekvence ultrazvuku). Po obou stranách pusy má charakteristické vaky, které dokáže naplnit potravou až k pasu.

Jaký druh křečka vybrat?

Jednotlivé druhy křečků se liší velikostí i nároky na chov. Nejlépe se dá ochočit křeček zlatý (někdy také nazývaný jako syrský). Pozor však na jeho chování ve skupinách, tehdy začne být agresivní. Mírumilovnější povahu má křeček džungarský, charakteristický také svou hravostí. Tomuto hlodavci můžete pořídit kamarády bez obav, avšak netoužíte-li zrovna po křeččí farmě, volte zvířátka stejného pohlaví. Příliš zábavy si neužijete s křečíkem Roborovského. Jde o plachého samotáře, který vás zaměstná tak trošku mimo plán svými útěky.

Klec nebo akvárium?

Křečka lze chovat podobně jako králíčka či morče v kleci nebo akváriu. U klece dávejte pozor na šířku mezer mezi mřížemi. Neměla by přesahovat 13 mm, aby se mazlík neprodral ven. Minimální rozměry klece se doporučují 40 x 30 cm. Podobnou velikost volte i u akvária. U akvária máte výhodu, že z něj nebude vypadávat ven podestýlka či krmivo, na druhou stranu se může díky menšímu přísunu vzduchu zapařit. Na akvárium rozhodně nepřikládejte žádný kryt, ale spíše ho opatřete pletivem, aby váš miláček nepodnikal výlety o okolí. Příbytek křečka nikdy nenechávejte v průvanu nebo na místě, kam dopadá přímé slunce.

Jak vybavit příbytek

Na dno ubikace se jako podestýlka hodí hobliny či kukuřičná vřetena. Obydlí pro křečka nezapomeňte vybavit také miskou na granule, napáječkou na vodu a domečkem, kam se může váš mazlík schovat. Určitě také ocení, když mu pořídíte kolotoč či jinou průlezku, aby mohl projevit svůj temperament a čile dovádět. Myslet byste měli i na kámen na broušení hlodáku a malý seník, aby se seno nezapařilo.

Co mu šmakuje

Křečka nikdy nekrmte zbytky jídla, které jste si sami uvařili nebo upekli. Také mu neprospívá nakládaná nebo zmražená zelenina – tu křečkovi nabízejte stejně jako ovoce výhradně v čerstvém stavu. Jinak ocení obilnou směs, kukuřici, dýňová nebo slunečnicová semínka, ovesné vločky a v létě také čerstvě natrhanou trávu či listy pampelišky. K ohlodávání mu pravidelně poskytněte také suchý rohlík.

Autorka: Vanda Filipová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *