12 psích plemen, vhodných do malého bytu (I.): Učenlivý trpasličí pinč

Máte malý byt, ale přesto byste si rádi pořídili psího kamaráda? Na velká plemena zapomeňte předem, potřebují prostor. Ale v nabídce je spousta pejsků, kterým dokonale vyhovuje život doma na gauči. Dnes vás seznámíme s trpasličím pinčem. Ten ale na rozdíl od jiných malých plemen vyžaduje přece jen aktivnější rodinu – rád se proběhne i venku. Trpasličí […]

Máte malý byt, ale přesto byste si rádi pořídili psího kamaráda? Na velká plemena zapomeňte předem, potřebují prostor. Ale v nabídce je spousta pejsků, kterým dokonale vyhovuje život doma na gauči. Dnes vás seznámíme s trpasličím pinčem. Ten ale na rozdíl od jiných malých plemen vyžaduje přece jen aktivnější rodinu – rád se proběhne i venku.

Trpasličí pinč, často také nesprávně nazývaný srnčí ratlík, se v historických záznamech objevuje už před několika stoletími. Tehdy ovšem nesloužil jako ozdoba šlechtičen, ale měl ryze praktický úkol: Lovil podobně jako kočky škodlivé hlodavce.
Důležitý je rok 1895, kdy byl v Německu založen první chovatelský klub a trpasličí pinč se stal samostatným plemenem. V roce 1956 pak byla ustanovena minimální výška trpasličího pinče na 25 cm.
K velkému rozšíření plemene do USA a dalších zemí včetně tehdejšího Československa došlo v průběhu 20. let minulého století.

Povaha

Při správné výchově se tento miniaturní hafík stane skvělým společníkem. Je značně hravý a miluje děti. Určitou nevýhodou je, že má sklony ke štěkání, zvláště, když se nudí. Je to původně lovecký pes a tuto vlastnost si ponechal dodnes. Velmi rychle se tedy dozvíte, že se k vám chystá návštěva. Pokud mu ale budete věnovat dostatek pozornosti, kterou ostatně stále vyžaduje, vychováte z něj klidného a vyrovnaného psa.

Zatímco svou rodinu bezmezně miluje, k ostatním lidem je nedůvěřivý. Stejně tak se ve snaze ochránit své teritorium klidně pustí do rvačky i s mnohem větším psem. Proto je dobré ho už od štěněte při vycházkách zvykat na přítomnost jiných členů svého druhu na ulici.

Výchova

Trpasličí pinč vyniká velkou zvídavostí, učenlivostí a hravostí. Chce být stále středem pozornosti, nenechte se ale ukolébat jeho vzrůstem a při výchově buďte důslední. Přesto neočekávejte, že by byl na 100 % poslušný, pinč je tak trochu „svéhlavička“.
Právě jeho vzrůst by mohl vést k domněnce, že váš parťák se bude nejraději válet na gauči. Omyl! Miluje pohyb, je hbitý a rád si hraje, proto mu uděláte radost, když zapojíte například do agility. Bude při své učenlivost skvělý i při dogdancingu. A když bude venku nevlídně, zapojte ho trénování nových triků. Ocení každou hru a kontakt.
Toto plemeno je tedy vhodné spíše pro aktivní rodiny, pokud jste tak trochu povaleči, zvolte některé další vysloveně gaučové, se kterými vás seznámíme v dalších dílech.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *