Nejoblíbenější kočky světa: Sphynx. Jen zvíře bez srsti, nebo staré Aztéky navštívili mimozemšťané?

Patří k jednomu z nejstarších a nejvzácnějších kočičích plemen. A při pohledu na toto stvoření se chce uvěřit aztécké legendě, že Sphynx neboli měsíční kočka skutečně vznikla zkřížením psa, kočky, malého dítěte a mimozemšťana… Aztékové vyšlechtili nejen bezsrstého psa, ale i kočku. Byla uctívána jako posvátná a nešlo jen o domácího mazlíčka, ale také strážce […]

Patří k jednomu z nejstarších a nejvzácnějších kočičích plemen. A při pohledu na toto stvoření se chce uvěřit aztécké legendě, že Sphynx neboli měsíční kočka skutečně vznikla zkřížením psa, kočky, malého dítěte a mimozemšťana…

Aztékové vyšlechtili nejen bezsrstého psa, ale i kočku. Byla uctívána jako posvátná a nešlo jen o domácího mazlíčka, ale také strážce obydlí. Novodobá historie Měsíčních koček pak začíná v druhé polovině minulého století, kdy začaly šlechtěním a křížení vznikat další variace tohoto plemene.

Srst nemá, ale je hebounká!

Spousta lidí váhá, jestli jde vlastně o kočku, nebo je to pes. Mnozí se Sphynxe bojí i dotknout. Pokud tak udělají, budou ale příjemně překvapeni: Měsíční kočka sice nemá srst, ale její tělo je pokrytou jemňoučkým sametovým chmýřím, takže každý po prvním kontaktu rychle změní názor.

U této kočky nenajdete ani vousky, které jinak slouží jako hmatový orgán. Tuto funkci jí nahazují veliké, velmi citlivé uši. Sphynx také neustále čenichá jako pes. Ostatně na rozdíl od jiných kočičích plemen se toto s pejsky rádo kamarádí.

Přítulná, přátelská, na páníčkovi závislá jako pes

Sphynxové jsou až neuvěřitelně hraví, přátelští, zvídaví, v neustálém kontaktu s pánečkem a jsou na něm velmi závislí. Děti je milují, protože tyto kočky jsou také hodně „upovídané“.

Zimomřiví páníčci ocení, že Měsíční kočky mají vyšší teplotu těla a za chladných večerů tak poslouží jako malý radiátor. A pokud k vám přijde návštěva, jako řádní členové rodiny ji považují i za svou, takže způsobně sedí a pozorně naslouchají.

Péče je snadná, Sphynxové jsou nenároční

Péče není nijak výjimečná, nebo složitá. Absence srsti má své nesporné výhody pro alergiky, nemáte byt zamořený chlupy. Stačí kočku vykoupat jednou za týden, někdy jednou za měsíc. podle ročního období nebo aktuálního ušpinění. Častěji se čistí ouška, drápky, ty také stříháme pochopitelně.
Strava se neodlišuje od ostatních koček, sphynxové mají díky vyšší tělesné teplotě rychlejší metabolizmus, takže o trochu více papají. Není dobré je nechávat delší dobu o samotě, je to společenské a velmi temperamentní plemeno.
Hodně lidí si myslí, že jsou choulostiví na zimu, když nemají srst, opak je ale pravda. Zima jim nevadí, mají velmi silnou kůži a vyšší teplotu těla. Je ovšem dobré mít doma nějakou deku, pelíšek nebo peřinu, kam se s chutí zavrtají.

2 názory na “Nejoblíbenější kočky světa: Sphynx. Jen zvíře bez srsti, nebo staré Aztéky navštívili mimozemšťané?”

  1. Odkdy se kočky koupou? Ještě k tomu jednou za týden, nechtěla bych vidět tu přesušenou kůži!

  2. Pingback: Bizarní kočičí plemena: Elf, připomínající spíše skřítka Dobbyho - Mazličkoviny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *