Jak na pojištění domácnosti nebo domu?

Dočkali jste se svého vysněného domečku? Pořídili jste si vlastní byt, který si plánujete přizpůsobit svým představám? Pak jistě nechcete u tu investici přijít jen proto, že vám někdo posprejuje fasádu, vloupe se k vám, nebo třeba když kvůli silnému větru uletí střecha. Jak se proti tomu bránit? Sjednejte si pojištění majetku. Když se řekne pojištění […]

Dočkali jste se svého vysněného domečku? Pořídili jste si vlastní byt, který si plánujete přizpůsobit svým představám? Pak jistě nechcete u tu investici přijít jen proto, že vám někdo posprejuje fasádu, vloupe se k vám, nebo třeba když kvůli silnému větru uletí střecha. Jak se proti tomu bránit? Sjednejte si pojištění majetku.

Když se řekne pojištění majetku

Pojištění poskytne vašemu majetku kompletní ochranu proti živlům, povodním, vykradení i poškození vandaly. Dělí se do dvou skupin a pojistit můžete domácnost, trvale obývanou nebo rekreační nemovitost, rodinný či bytový dům, bytovou jednotku, chatu nebo chalupu.

  • Pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení jako jsou elektrospotřebiče, věci osobní potřeby, domácí zařízení, knihy, sportovní potřeby, klenoty a stavební součásti jako kuchyňská linka, vestavěné skříně nebo plovoucí podlahy.
  • Pojištění nemovitosti chrání stavbu jako takovou i její stavební součásti jako okapy, okna, oplocení apod. Pojistit můžete i nemovitost ve výstavbě, součástí jsou i vedlejší stavby jako zahradní domek, kůlna, garáž a další.

Víte, že když si nejste jistí, na co se vztahuje pojištění domácnosti a na co pojištění nemovitosti, pomůže vám následující pomůcka? Představte si, že s domem nebo bytem můžete manipulovat, různě ho otáčet a podobně. To, co v něm zůstane, když ho otočíte vzhůru nohama, to patří do pojištění nemovitosti. To, co se vysype, do pojištění domácnosti.

Na co se pojištění majetku vztahuje?

I našim domovům hrozí velká spousta potíží, nejčastěji jde o krádeže, vloupání, živelní pohromy, vloupání nebo vandalismus. Proti tomu všemu se můžete pojistit, navíc si můžete sjednat i třeba připojištění proti škodám na elektrospotřebičích v důsledku přepětí v síti nebo pojištění proti posprejování fasády.

Kromě toho si můžete s pojištěním domácnosti sjednat i pojištění odpovědnosti v běžném životě pro vás i ostatní členy domácnosti, v případě pojištění nemovitosti pak pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti. To přijde vhod třeba ve chvíli, kdy vám uletí část střechy a rozbije sousedovi okno.

A co že jsou vlastně živelní pohromy? Mezi ně patří například požár, úder blesku, vytečení vody z akvária, krupobití, pád stromu, zemětřesení, sesuv půdy a další. V některých případech se můžete pojistit i proti povodni, ne všude to ale je možné.

Zdroj: fotobanka

Na co si dát při sjednání pojištění pozor?

Důležitým parametrem pro sjednání pojištění majetku je limit pojistného plnění, tedy částka, kterou od pojišťovny v případě pojistné události můžete získat. Jak pojištění domácnosti, tak pojištění nemovitosti, můžete pojistit na:

  • Novou cenu, kdy dostanete částku, která odpovídá znovupořízení toho, o co jste přišli.
  • Časovou cenu, u které hraje roli opotřebení.
  • V případě nemovitosti lze pojistit i na obecnou cenu, tedy na částku, kterou byste dostali při prodeji nemovitosti v daném čase a místě.

Náš tip na závěr: Víte, že i pojištění majetku si můžete sjednat online, bez nutnosti někam chodit? Zvládnete to z pohodlí domova a za pár minut.