Jak naučit mluvit papouška? Pozor na sprosťárny, mají je nejraději!

VIDEO: S papoušky je to jako s lidmi. Jak je naučit mluvit? Někteří talent mají, jiní ne. Ale pozor! Ti zvlášť učenliví od vás pochytí opravdu všechno, takže před nimi při učení nemluvte sprostě ani nepomlouvejte tchyni. Mohli byste se dočkat nepříjemného překvapení ve chvíli, kdy je to nejméně vhodné… Proč se tihle opeřenci tak […]

VIDEO: S papoušky je to jako s lidmi. Jak je naučit mluvit? Někteří talent mají, jiní ne. Ale pozor! Ti zvlášť učenliví od vás pochytí opravdu všechno, takže před nimi při učení nemluvte sprostě ani nepomlouvejte tchyni. Mohli byste se dočkat nepříjemného překvapení ve chvíli, kdy je to nejméně vhodné…

Proč se tihle opeřenci tak rádi učí především vulgarismy a nadávky, zatím ještě nikdo nezjistil. Ale je to tak. Náramně se baví i tím, když vás pošlou otevřít dveře nebo zvednout telefon, protože někdo zvoní. Jenže to mají coby dokonalí imitátoři na svědomí zase oni. Rozpoznají také, kdy mají říct „dobré ráno“ nebo „dobrou noc“. Ostatně ne nadarmo se říká, že například žako umí komunikovat na úrovni tříletého dítěte.

Kteří papoušci jsou nejupovídanější?

Pokud chcete svého papouška naučit mluvit, pak je třeba vybrat druh s masitým jazykem. Protože tihle opeřenci nemají hlasivky, k napodobování zvuků využívají právě jazyk. Platí také, že čím větší papoušek je, tím více slov a vět se naučí. Mezi nejupovídanější patří kakadu, žakové, loriové, papoušci ara, amazoňani nebo alexandři.

Jenže ceny těchto ptáků se pohybují v desetitisících korun, navíc mějte na paměti, že jde o dlouhověké druhy. Pokud máte hlouběji do kapsy, nevěšte hlavu – dobře se naučí mluvit i sameček andulky, kterého pořídíte za pár stovek.

Při výběru papouška dbejte na to, že jde o tvora společenského, který ve volné přírodě žije v hejnech. Doma mu tedy budete dělat kamaráda vy. Proto raději kupte ptáka od zkušeného chovatele, který se mu od narození věnoval a učil ho například sedět na ruce. Ti ze zverimexů nejsou příliš ochočení a rozmluví se jen těžko.

Desatero, jak papouška naučit mluvit:

1) Základem je trpělivost. Nepočítejte s tím, že papoušek začne mluvit po několika dnech! Někteří se své první slovo naučí až po roce i déle. O to jsou potom upovídanější.
2) Vyučujte nejlépe pozdě odpoledne nebo večer. Papoušek při tom potřebuje klid, neměla by tedy v místnosti hrát televize ani rádio.
3) Vyberte si první slovo, které chcete svého miláčka naučit. Papouškům se nejlépe vyslovuje takové, které obsahují samohlásky e, i, u. Mělo by být jednoduché a zvučné.
4) Toto slovo neustále opakujte klidným, vlídným hlasem.
5) Vyslovujte ho pořád dokola a to pečlivě a zřetelně.
6) Papoušek vás začne napodobovat a pokoušet se slovo říct. Až ho poprvé zopakuje správně, nezapomeňte ho pochválit a dát mu odměnu! O to víc se bude snažit.
7) Učení dalších slov už je snadnější. Papoušek jen musí vnímat vaši radost z pokroků, kterých dosahuje.
8) Papoušci si umí dát do souvislostí slova se situacemi. Můžete je tedy naučit přivítat návštěvu, pokárat dítě, poděkovat za pamlsek nebo popřát dobrou noc.
9) Počítejte s tím, že váš spolubydlící umí dokonale imitovat i další zvuky. Proto se nenechte zaskočit, když se vám v bytě nečekaně rozezní třeba siréna!
10) Pamatujte, že jste to vy, kdo nahrazuje vašemu papouškovi hejno parťáků. Aby nestrádal, musí mít pocit, je členem rodiny. Odmění se vám za to tím, že i on se vás bude snažit bavit.  (-jav-)

Máte upovídaného papouška? Natočte jeho vystoupení na video, připojte své zkušenosti s učením a pošlete je na adresu redakce@mazlickoviny.cz.. Do předmětu zprávy uveďte heslo PAPOUŠEK. Ta nejlepší videa zveřejníme!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *