Máte doma pejska a přemýšlíte, jak často jej koupat? Inspirujte se našimi tipy

Patříte-li mezi majitele čtyřnohých chlupatců, kteří s vám obývají domácnost, určitě jste někdy řešili otázku, jak často je koupat? Příležitostné sprchování či koupání pejskovi nijak neublíží, obzvlášť, pokud si venku dopřál nějakou tu bahenní koupel. To je pak sprchování nebo koupání nezbytné. Pokud psa však budete koupat příliš často, můžete mu dokonce způsobit zdravotní obtíže. […]

Patříte-li mezi majitele čtyřnohých chlupatců, kteří s vám obývají domácnost, určitě jste někdy řešili otázku, jak často je koupat? Příležitostné sprchování či koupání pejskovi nijak neublíží, obzvlášť, pokud si venku dopřál nějakou tu bahenní koupel. To je pak sprchování nebo koupání nezbytné. Pokud psa však budete koupat příliš často, můžete mu dokonce způsobit zdravotní obtíže.

Neblahé následky častého koupání

Psí pokožka plní hned několik velmi důležitých funkcí. Kromě toho, že funguje jako ochranná vrstva, pomáhá s regulací výdeje tepla. Jsou v ní umístěné senzomotorické receptory, které podporují vnímání různých podnětů. Na povrchu kůže se navíc nachází lipidová vrstva, kterou tvoří z větší části tuky a bílkoviny. Tato vrstva má ochrannou funkci – chrání pokožku proti vnějším vlivům a dehydrataci. Pokud lipidovou vrstvu častým koupáním nebo nevhodnou kosmetikou poškodíte, mohou se u psa objevit kožní obtíže – zarudnutá kůže či silné svědění. Tyto neblahé projevy mohou způsobit lysiny nebo dokonce zánět kůže bakteriálního původu.

Na co se zaměřit při výběru psího šamponu?

Výběr je velmi důležitý. Nevhodně zvolený přípravek může způsobit různé druhy kožních obtíží. Pro koupání používejte pouze psí šampony, které jsou uzpůsobené pro kůži našich čtyřnohých parťáků. Neobsahují žádné dráždivé složky. Obzvlášť jemné a šetrné jsou přípravky určené pro alergiky.

Jak na správné mytí psa?

Než začnete psa koupat, je dobré mu vykartáčovat srst. Odstraníte tak zaschlé nečistoty i odumřelé chlupy. Kromě toho umožníte přípravkům, aby se lépe dostaly na kůži. Někteří psi nemají rády, když voda stříká, je tedy vhodné naplnit vanu a pomalu psa oplachovat. Začněte od nohou a pokračujte směrem vzhůru. Hlavu nechte až na samý závěr, neboť na tuto oblast pes reaguje velmi citlivě. Dejte pozor na oči a uši. Po opláchnutí psa dobře vysušte. Pokud to snese, můžete použít i fén, ale jen na oblast těla, nikoli hlavy.