Zebřička pestrá patří mezi nenáročné společenské ptáčky

Díky své nenáročnosti na péči a krásnému vzhledu patří zebřička pestrá mezi oblíbené okrasné ptáky. Krátká a hranatá křídla jí dodávají hbitosti a obratnosti. Tyto vlastnosti jsou pro jejich volné přežití v přírodě velmi důležité. Typické zbarvení pro tento ptačí druhy představuje kombinace oranžové, červené, černé a bílé barvy. Proč se těší oblibě? Nejen díky […]

Díky své nenáročnosti na péči a krásnému vzhledu patří zebřička pestrá mezi oblíbené okrasné ptáky. Krátká a hranatá křídla jí dodávají hbitosti a obratnosti. Tyto vlastnosti jsou pro jejich volné přežití v přírodě velmi důležité. Typické zbarvení pro tento ptačí druhy představuje kombinace oranžové, červené, černé a bílé barvy.

Proč se těší oblibě?

Nejen díky svému zajímavému zbarvení. U zebřiček se stále něco děje, neboť jsou to čiperná stvoření. Můžete radostně pozorovat jejich akrobatické létání nebo divoké poskakování. Zebřičky jsou stále čilé a pořád mají co dělat.

Kromě toho nejsou náročné na péči. Pozor však dejte na fakt, že jsou velmi společenské a dobře jim bude pouze v hejnu. Chcete-li si zebřičky pořídit, tak minimálně jeden nebo dva páry.

Co pořídit do klece či voliéry?

Vytvoříte-li zebřičkám dobré životní podmínky, zkvalitníte jejich život a mohou se dožít až deseti let.

Aby se cítily dobře, potřebují prostornou klec nebo voliéru. Dobře se budou cítit tam, kde budou mít po stranách uzavřené dřevěné bočnice. Cítí se zde více chráněné. Klec umístěte někam, kde bude více klidu. Od dubna do října mohou pobývat ve venkovní voliéře, v paneláku klidně na balkoně. Pozor však dejte na vlhko a chladno. Teploty by neměly klesnout pod 15ºC.

Součástí klece či voliéry by měly být pítko na vodu a miska určená pro krmivo. Vhodnější jsou misky hliněné nebo kovové. Správné trávení podpoří miska s ptačím pískem. Vzhledem k tomu, že zebřičky jsou živé, potřebují neustále nějaké podněty. Do klece umístěte dostatek bidýlek nebo větví. Klidně můžete občas vyměnit jejich uspořádání. Dokonalou zábavu poskytují houpačky nebo spirály.

Aby si zebřičky mohly postavit hnízdo, poskytněte jim vhodný materiál – ideální jsou slaměné nebo rafia rohože. Do hnízda se uchylují na noc. Můžete jim hotové hnízdo pořídit i ve specializovaných obchodech.

Co se stravy týká, nabídněte jim dostupné obilové krmivo skládající se z různých druhů – proso, travní semeno. Také jim můžete servírovat zelenou potravu – petrželku, listy pampelišky, kousky zeleniny nebo ovoce. Chutná jim i naklíčené krmivo.