Mýty a pravda o psech: Nevidí pouze černobíle, rozeznají také (některé) barvy

Řada majitelů psů se domnívá, že jejich čtyřnohý přítel vidí pouze černobíle. Tento mýtus se traduje po desetiletí, ale pravda je jinde. Moderní výzkumy ukázaly, že pejsci barevně vidí, jenom jinak než člověk.  V okamžiku, kdy vznikl na Zemi život, začal boj o přežití. Vítězí v něm druhy, lépe vybavené než ostatní. Člověk byl ve svých počátcích […]

Řada majitelů psů se domnívá, že jejich čtyřnohý přítel vidí pouze černobíle. Tento mýtus se traduje po desetiletí, ale pravda je jinde. Moderní výzkumy ukázaly, že pejsci barevně vidí, jenom jinak než člověk.

 V okamžiku, kdy vznikl na Zemi život, začal boj o přežití. Vítězí v něm druhy, lépe vybavené než ostatní. Člověk byl ve svých počátcích především sběrač ovoce a potřeboval tedy vidět celé barevné spektrum. Vlk, potažmo pes, který se k člověku přidal, je noční šelma. K přežití, tedy k lovu se potřebuje orientovat ve tmě a dokonalé barevné vidění je mu spíše na obtíž. Přesto barvy rozlišuje, i když ne tak, jako my.

Kdo má lépe vybavené oči?

Takto vidí člověk…
….a takto pes. (použito aplikace Dogvision)

Základní rozdíl mezi okem lidským a vlčím, potažmo psím, je v počtu druhů receptorů, citlivých na barevné spektrum. My máme na sítnici tři druhy čípků, což nám umožňuje vnímat celé spektrum. Umíme díky tomu rozeznávat více než milion různých barevných odstínů.
Psi však mají v sítnici pouze dva druhy čípků, které jsou citlivé na vlnovou délku odpovídající žlutozelené a fialové. Pes vnímá kombinaci červená – oranžová – žlutá – zelená jako jednu barvu a kombinaci modrá – fialová jako druhou barvu a obojí dokáže odlišit od černobílého obrazu, ale jednotlivé barvy uvnitř těchto skupin nerozlišuje. Nerozezná červenou od žluté a zelené, stejně tak fialovou od modré. Jednoduše řečeno, pes vidí svět dvoubarevně. A to především proto, aby lépe rozpoznal ochranné zbarvení kořisti. Stačí mu tak rozpoznat na 10 000 odstínů barev.
Zato má na sítnici mnohem více světločitných tyčinek. To mu umožňuje v noci rozeznat daleko více odstínů šedé, než umíme my.

Pes je krátkozraký, ale zajíce uvidí dříve

Na rozdíl od lidí vidí pes od přibližně dvaceti metrů svět poněkud rozmazaně. Je to dáno odlišnou stavbou jeho oka. To je naopak mnohem citlivější i na sebemenší pohyb. A tak si buďte jisti, že zajíce „uvidí“ mnohem dříve než vy.

Každý máme své…

Evoluce nás vyslala každého jiným směrem. My jsme denní tvorové, vlci a psi noční šelmy. Tomu mají přizpůsobený zrak. S dvoubarevným viděním světa si vystačí. Musíme mít jenom na paměti, že koupit našemu mazlíčkovi červený míček na hraní je nesmysl. V zelené trávě ho nerozpozná. Stejně tak ho nikdy nenaučíme vyhledávat předměty podle barev. Ale jak sami víte, váš pejsek zase umí spoustu jiných věcí…