Nejdražší plemena psů: Saluki, aristokrat postavou i povahou

O tomto starobylém plemenu najdete zmínky už v Bibli i Koránu. Saluki je navíc zpodobňován i na staroegyptských freskách a tento miláček faraonů byl k překvapení archeologů spolu se svými pány dokonce mumifikován… Právě proto se saluki říká také Royal Dog of Egypt, tedy egyptský královský pes. Byl také velmi ceněným darem na středověkých panovnických dvorech. Dodnes […]

O tomto starobylém plemenu najdete zmínky už v Bibli i Koránu. Saluki je navíc zpodobňován i na staroegyptských freskách a tento miláček faraonů byl k překvapení archeologů spolu se svými pány dokonce mumifikován…

Právě proto se saluki říká také Royal Dog of Egypt, tedy egyptský královský pes. Byl také velmi ceněným darem na středověkých panovnických dvorech. Dodnes si je tento chrt vědom svého vznešeného postavení, což je to vidět na jeho elegantní chůzi i chování.

https://youtu.be/3U0H4_YK9K8

Původ

Jde o plemeno, vyšlechtěné v kdysi v Iránu především pro lov gazel. Odtud se rozšířilo do Asie včetně Číny a do starověkého Egypta. V Evropě bylo známo už od křížových válek.
První saluki se sem ale dostali až v roce 1840 a to konkrétně do Anglie, kdy byly jako kuriozita tito psi vystaveni v zoo v Regent´s parku coby perští chrti. Později byly na britské ostrovy importovány i chovné páry a časem se saluki (zvaný také perský nebo arabský chrt či arabský greyhound) rozšířil do celé Evropy. Toto plemeno se v průměru dožívá 12 až 14 let.

Cena

V dnešní době se saluki chová především jako společenský, vhodný k dětem,  nebo dostihový pes. Pokud si chcete toto plemeno pořídit, několik chovných stanic najdete i v České republice. Cena se v zahraničí pohybuje kolem 2 500 dolarů, u nás je to tedy necelých 60 000 korun.

Autor: Jaroslav Frejka
Foto: AdobeStock