Nejstarší psí plemena světa: Malý velký Japonec Shiba Inu

VIDEO: Mezi nejstarší psí plemena světa řadí odborníci na čtvrté místo japonského Shiba Inu. Že je opět z Asie? Nedivte se, zatímco my v Evropě jsme ještě málem lezli po stromech, v Číně, Japonsku i Mongolsku už šlechtili psy ke svému užitku… Shiba Inu je v japonštině „malý pes“. Ano, tenhle hafík, docela podobný lišce, váží […]

VIDEO: Mezi nejstarší psí plemena světa řadí odborníci na čtvrté místo japonského Shiba Inu. Že je opět z Asie? Nedivte se, zatímco my v Evropě jsme ještě málem lezli po stromech, v Číně, Japonsku i Mongolsku už šlechtili psy ke svému užitku…

Shiba Inu je v japonštině „malý pes“. Ano, tenhle hafík, docela podobný lišce, váží v dospělosti jen kolem 10 kg. Ale pozor! Malý vzrůstem, ale velký odvahou, inteligencí i svými schopnostmi. Původně byl vyšlechtěn k lovu a klidně si troufl i na jelena nebo medvěda… Velmi důsledně také brání své (pánovo) území. Tahle vlastnost se mu často stala osudnou, protože se neváhal pustit i do mnohem většího psa. Právě pro svou neohroženost byl Japonci vždy velmi ctěn.

https://youtu.be/g2ag8t7AvX8

Jeden z mála psů, kterému ani panelák nevadí

Dnes je „šiba“ chován spíše coby společenský pes. Jako jeden z mála snáší i celodenní odloučení od pána, zbytečně neštěká ani nevyhledává konflikty. Čistotný je skoro jako kočka, a to už od útlého štěněčího věku. Je to tedy téměř ideální pes i do městského bytu. Nikoho neruší, návštěvu vám ohlásí jen krátkým a tichým zaštěkáním. Velkou radost tomuto pejskovi ale uděláte, když mu dopřejete vyhlídku z okna. Je úžasně zvídavý a rád pozoruje, co se kolem něho děje. A protože patří ke spáčům, dopřejte mu pohodlný pelíšek. Pokud zrovna nebude mít potřebu společensky komunikovat, nebudete o něm ani vědět, dal si šlofíka.

Velmi učenlivý, ale…

Shiba Inu patří ke psím inteligentům. Jistě, bude vás milovat a respektovat, ale má svou hlavu. Nebude chtít například pochopit, proč si má sednout nebo lehnout, když to přece zrovna teď nepotřebuje! Ale právě inteligence zaručuje, že ho dokážete naučit i spoustě téměř cirkusových kousků. Kvůli pamlsku se to, co po něm chcete, v pohodě a rád naučí. Navíc se vám vždy bude snažit přizpůsobit. Jdete pomalu? Fajn. Chcete se proběhnout? Výborně! Takže jediné, co tento psí krasavec potřebuje, je stejně tolerantní páníček, který mu nechá prostor pro to, aby mohl uplatnit svou inteligenci, zvídavost a individualitu.

Autor: David Navara a redakce

4 názory na “Nejstarší psí plemena světa: Malý velký Japonec Shiba Inu”

  1. Marti Kloufa

    Dobry den,
    Jsem milovnik shib. Mel jsem 2 a ted mi jedna lezi u nohou. Ale nemuzu souhlasit s propagaci shib timto zpusobem. Je to uzasny pes v rukou tolerantniho a dusledneho pana, ale ma sklony k dominanci a rozhodne to neni domaci mazlicek. Pri nedusledne vychove muze byt agresivni jak na okoli, tak i panicka. Je to notoricky utekar, velmi obtizne naucit privolani. Patri do rukou cloveka, ktery hleda temer rovnoceneho partaka a plysaka na pomazleni. A zniceny charakter shiby z utulku se napravuje velmi tezce. Vim z vlastni zkusenosti.

  2. Kamarád šibu má. Je to nádherný pes, jak plyšová liška. Už od pohledu z něj vyzařuje přirozená inteligence a odvaha. Je společenský a zvídavý. Ovšem pokud se mu někdo nelíbí, dá to velmi důrazně a hlasitě najevo.

  3. Dobry den Take mam zkusenost s touto rasou..tvrdohlavi.. nejsou opravdu na pomazleni utekari..meli jsme 3 po sobe a uplne pres kopirak tak vychovou to urcite nebylo na povel jen kdyz se jim chtelo..A to duslednost nechybela..opravdu bohemove

  4. Richard Vodak

    Máme 4 měsíčního psa Shiba-Inu, už umí sedni, lehni za pamlsek, venku po lese s nim chodím na volno bez vodítka, může mi nekdo z chovatelů poradit jak ho odnaučit útěk kdykoliv někoho uvidí, hodně mě to trápí, dekuji za rady.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *