Neobvyklí mazlíčci: Uvažujete o mini prasátku? Je to hit, ale pozor na podvodníky, ať nemáte doma „metráčka“

VIDEO: Říkat ještě před pár lety známým, že máte v bytě prase, asi by tázavě zvedali obočí. Ale dnes už to není žádný dvojsmysl: Prasátka se i v Česku stávají oblíbenými domácími mazlíčky. A jejich majitelé tvrdí, že je s nimi dokonce víc legrace než se psy. Proč? Inteligentní, učenlivá, velmi čistotná a nesmírně zvědavá. […]

VIDEO: Říkat ještě před pár lety známým, že máte v bytě prase, asi by tázavě zvedali obočí. Ale dnes už to není žádný dvojsmysl: Prasátka se i v Česku stávají oblíbenými domácími mazlíčky. A jejich majitelé tvrdí, že je s nimi dokonce víc legrace než se psy. Proč?

Inteligentní, učenlivá, velmi čistotná a nesmírně zvědavá. Ale také paličatá, a pokud jim to dovolíte, rychle ovládnou celou rodinu v roli vůdce smečky. Taková jsou prasátka, která se ve světě stala během pár let hitem a stále častěji si je pořizují i chovatelé v Česku. Přesto stále ještě není tenhle domácí mazlíček veřejnosti všeobecně znám. O mini prasátkách tak mají lidé často falešné představy.

Nejmenší prasátko? Royal Dandies

Obecně se dá řící, že jako mini prasata se označují dva druhy malých prasat. Je to prase Gottingenovo a prase vietnamské. Prase vietnamské je u nás přeci jenom známější, pochází z Asie a je vhodné i jako jateční plemeno. Prase Gottingenovo bylo naopak vyšlechtěno uměle jako laboratorní zvířátko. Pro své rozměry a dobráckou, učenlivou povahu se však i to rozšířilo po zoologických zahradách a mezi obyčejnými lidmi.
Méně než deset kilogramů pak váží speciální druh Royal Dandies vyšlechtěný ve Spojených státech. Za tahle „bonsaj“ prasátka už ale budete muset dát víc peněz. Platí, že čím menší, tím dražší, takže se připravte od 2 000 až do 80 000 korun.

Pozor na křížence, můžou dorůst obřích rozměrů!

Zájemce by měl vždy kupovat prase po rodičích stejného plemene. Kříženci bohužel v žádném případě nezaručují mini rozměry, spíše tomu bývá naopak.
A zde se dostáváme k zásadnímu praktickému problému chovu mini prasátek. Spousta majitelů si totiž v dobré víře pořídila tohoto malého, milého domácího mazlíčka a po letech mají doma 120 kilovou prasničku. Pro lidi, bydlící ve vyšších patrech, doslova noční můra. Navíc váha lehce přes sto kilogramů zvíře stále řadí mezi prasaty do kategorie mini! Správně krmené a chované mini prase by ale mělo vážit zhruba polovinu, tedy okolo 60 kilogramů.
Tenhle problém má jednodušší řešení, než byste zřejmě čekali. Tedy počítá se s tím, že máte opravdu vietnamské či Gottingenovo prasátko, nikoliv jejich křížence s prasetem domácím (či jakýmkoliv jiným). Na rozdíl od nám dobře známého prasete domácího, které většinu svého života stráví zavřené v chlívku konzumací šrotu, se tato mini prasátka nejraději pasou. Za prvé tak v pozřených travinách nepřijmou tolik energie, za druhé jsou v pohybu na zdravém vzduchu.

Jak „bonsaj“ prasátko chovat a trénovat?

Tohle základní pravidlo je třeba mít na paměti. Režim procházek je pro prasátko minimálně stejně důležitý, jako pro psa. Rozhodně nestačí jen malá procházka. Naopak, prasátku delší výlet v přírodě jenom prospěje. Pokud budete mini prase chovat na zahradě, je dobré používat ohrazení – i malá prasátka ráda ryjí, tak alespoň část zahrady můžete ochránit.
Pro kvalitní společné soužití s mini prasátkem je důležitá jeho důsledná výchova. Prase je dost inteligentní zvíře s vynikající pamětí. Převýchova zlozvyků není možná. Na to musíte myslet a od začátku striktně dodržovat jasná pravidla. Tedy nekrmit od stolu – nikdy! Nepouštět do postele – nikdy! Stačí, když jedinkrát polevíte, prasátko dosáhne svého a už ho špatnému chování neodnaučíte.
Naopak ho nebudete muset učit čistotě. Ačkoliv si spousta lidí prase představuje jako nečisté zvíře, není to tak úplně pravda. A už vůbec to neplatí u mini prasátek, která vlastně ani nemají jak by s pořádnou „špínou“ přišla do styku. Většina chovatelů se shoduje v tom, že mini prase je čistotné asi stejně, jako je tomu u psa. Někteří dokonce tvrdí, že si miniprasátko co do čistoty nezadá s kočkou.
Prasátko vyžaduje pozornost a častou přítomnost svého majitele, v případě odloučení může ničit své okolí. Ale pokud s ním budete trávit co nejvíce času, je možné ho díky jeho inteligenci naučit spoustu triků. Není problém, aby umělo podobné věci, jak pes. Tedy přiběhlo na zavolání (písknutí), umělo něco donést, či předvést jiný trik. Fantazii se meze nekladou…

Text: David Navara a redakce

1 názor na “Neobvyklí mazlíčci: Uvažujete o mini prasátku? Je to hit, ale pozor na podvodníky, ať nemáte doma „metráčka“”

  1. Alena Mliková

    Ten kdo tvrdí že vám prodává miniprasátko lže.Kromě druhu Gottingen a prase vietnamské nic menšího není.I tyto prasátka se nedají chovat v panelovém bytě v ohradce a už vůbec ne v kleci.Ješte nikdo neudělal malý klon prasete,aby zůstalo jako podsvinče.A.Mlíková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *