Neobvyklí mazlíčci: Vyzkoušejte žabky pralesničky, místo kvákání vám budou zpívat

Coby chovatelé žab určitě překvapíte každou návštěvu. Pokud si ale pořídíte žábu obyčejnou, překvapíte navíc nejen sebe, ale i všechny sousedy. Noční skřehotání samců nedá nikomu spát… Chov žáby není tak náročný, jako se třeba starat o chameleona nebo leguána. Bydlíte-li někde v paneláku, pak ale nezapomeňte, že ty klasické jsou aktivní především v noci. Řešením je […]

Coby chovatelé žab určitě překvapíte každou návštěvu. Pokud si ale pořídíte žábu obyčejnou, překvapíte navíc nejen sebe, ale i všechny sousedy. Noční skřehotání samců nedá nikomu spát…

Chov žáby není tak náročný, jako se třeba starat o chameleona nebo leguána. Bydlíte-li někde v paneláku, pak ale nezapomeňte, že ty klasické jsou aktivní především v noci. Řešením je pořídit si žabky exotické.

V přírodě prudce jedovaté, v zajetí neškodné

Hitem posledních let jsou především žáby pralesničky. Na první pohled zaujmou svým atraktivním zbarvením. Jak už jejich název napovídá, pocházejí především z amazonských pralesů a jsou jich desítky druhů.
Pokud byste je potkali v přírodě, není radno se jich dotýkat. V pralese se živí především jedovatými mravenci a termity, jejichž jed dokáží absorbovat do své jemné kůže. Už při pouhém doteku vám způsobí prudkou otravu. Ostatně jejich jed používají amazonští Indiáni do svých pověstných šípů.
Když je ale budete chovat v teráriu, svou jedovatost ztrácejí a jsou neškodné. Nemají kde získat zdroj své nebezpečnosti.
Tyto žabky jsou aktivní především ve dne. A co vás potěší kromě jejich atraktivního vzhledu je to, že samečci obvykle neskřehotají, ale vyluzují zvuky, podobné kanárčímu zpěvu.

Stačí i menší terárium

K chovu pralesniček vám postačí i starší menší terárium. Na dno je vhodná rašelina nebo promytý štěrk. Bydlení žabkám zpříjemníte vlhkomilnými tropickými rostlinami, například broméliemi nebo kapradinami. Jako skrýš uvítají kokosovou skořápku nebo květináč.
Teplotu je třeba udržovat v rozmezí 20 – 28 0C, zdroj tepla je třeba zabezpečit tak, aby si žabky nespálily svou jemnou kůži. Důležité je pravidelné rosení rozprašovačem nejméně dvakrát denně, aby byla v teráriu stále vysoká vlhkost. Při té 100% se vám žabky začnou rozmnožovat. Pokud jste ochotní investovat větší peníze, přijde vhod zařízení, které se vám o vlhkost postará samo.
Krmit je musíte živým menším hmyzem, ať už jsou to například octomilky nebo malé kobylky. Protože pralesniček je spousta druhů, vždy se u chovatele informujte, co ten který druh vyžaduje konkrétně.