Nejdražší psí plemena: Azavak, po staletí symbol přepychu

Toto ušlechtilé a starobylé chrtí plemeno znali Afričané už před 2 tisíci lety. Azavak (anglicky azawakh) je po staletí využíván kočovnými Tuarégy k lovu a ochraně stanů před divokými šelmami. Odjakživa byl pro ně i odznakem bohatství a přepychu. Nejinak je tomu i dnes. Pokud byste si chtěli tohoto krasavce pořídit, počítejte s částkou okolo 70 000 korun. […]

Toto ušlechtilé a starobylé chrtí plemeno znali Afričané už před 2 tisíci lety. Azavak (anglicky azawakh) je po staletí využíván kočovnými Tuarégy k lovu a ochraně stanů před divokými šelmami. Odjakživa byl pro ně i odznakem bohatství a přepychu.

Nejinak je tomu i dnes. Pokud byste si chtěli tohoto krasavce pořídit, počítejte s částkou okolo 70 000 korun.

Přítulný, ale ne dotěrný

Azavašský chrt patří k přírodním plemenům psa. Na rozdíl od jiných tedy není zcela domestikovaný a v povaze se u něj projevují některé rysy divokosti a svéhlavosti. Bojí se všech nových věcí, vůči nimž je ostražitý stejně jako k cizím lidem.
Je původně šelmou, zvyklou žít ve smečce. Ke své lidské rodině tedy velmi přilne, bezmezně její členy miluje a vyžaduje jejich stálou přítomnost. Dostane-li se mu odpovídající lásky, je přítulný, ale nikoliv dotěrný. Od azavaka se nikdy nedočkáte toho, že by vám chtěl kupříkladu olizovat tvář.
Zvlášť pozorný je k dětem, a to i k cizím. K neznámým dospělým se ale chová krajně obezřetně a nedůvěřivě. Je proto výborný hlídač nejen dětí, ale i majetku.
Azavak byl ve své domovině znám také jako výborný lovec. Má slabší čich, ale o to lepší zrak. Zaútočil vždy až při očním kontaktu. Jsou známy případy, kdy ve dvojici dokázal zahnat i mnohonásobně většího a silnějšího lva.
Má rád pohyb a dlouhé procházky. Nemiluje však vodu, a tak byste ho za deště dostali z domu jen stěží.

Znali ho už před tisícovkami let

Toto elegantní plemeno pochází z oblasti nigerijského vádí (vysychajícího koryta řeky) Azawahk.  Jeho vyobrazení byste našli na zdejších jeskynních malbách, starých tisíce let. Původ azavaka se odvozuje od dávných orientálních plemen chrtů. Nikdy nebyl křížen s jinými psy, zachoval si tedy po staletí svou původní podobu i povahu.
Tento šlechtic mezi psy nebyl ve světě dlouho znám. Až v minulém století se začal dostávat do Evropy a Ameriky. Do Česka byl první azavak dovezen v roce 1975 z tehdejší Jugoslávie.