Než si pořídíte morče…

Šeltie, coronet, peruánec – to je jen krátký výčet dlouhosrstých plemen morčat. Ke krátkosrstým se zase řadí rozeta, americký nebo anglický crested, rex nebo teddy (pro změnu švýcarský a americký). Samostatnou kategorii tvoří saténová plemena morčat. Jestli uvažujete o morčeti jako domácím mazlíčkovi pro vaši rodinu, výběr nebude jednoduchý, vyznat se v jednotlivých plemenech je totiž […]

Šeltie, coronet, peruánec – to je jen krátký výčet dlouhosrstých plemen morčat. Ke krátkosrstým se zase řadí rozeta, americký nebo anglický crested, rex nebo teddy (pro změnu švýcarský a americký). Samostatnou kategorii tvoří saténová plemena morčat.

Jestli uvažujete o morčeti jako domácím mazlíčkovi pro vaši rodinu, výběr nebude jednoduchý, vyznat se v jednotlivých plemenech je totiž takřka věda. Pro hladké morče hovoří krátká a hustá srst, která dobře přiléhá k tělu, tudíž předpokládá menší péči. Škála barev je pestrá od bílé po černou včetně strakatých zbarvení s kombinací bílé, černé či rezaté. V případě, že zatoužíte po morčeti výstavním, patrně sáhnete po dlouhosrstých plemenech. Zvlášť atraktivně vypadá šeltie, jejíž srst dorůstá do délky asi 20 cm a spadá za ušima podél těla volně dolů, kde tvoří přirozenou vlnu. Podobný vzhled s korunkou na hlavě má coronet. Přejete-li si morče „kudrnaté“ s prameny jako spirálky, musíte počítat i s mírně krepovitou srstí. V této kategorii nejspíš zvolíte merino nebo texla.

Morče nekouše, ovšem vyžaduje společnost a péči

Morče se na první pohled může zdát jako nenáročné zvířátko a u spousty rodin s dětmi vítězí, protože ve většině případů nekouše. Měli byste však vědět, že jde o zvíře společenské, jemuž je třeba věnovat náležitou pozornost, aby nechřadlo. Samičky se dokonce doporučují chovat ve skupině. Opak ovšem platí u samců, kde při soužití často dochází ke rvačkám.

Péči byste měli věnovat také jeho drápkům, které mají tendenci přerůstat, a zubům. Pokud nedochází k jejich dostatečnému obrušování, morče ztratí schopnost přijímat potravu a vše může skončit tragicky. Dlouhé drápky také nadělají víc škody než užitku, proto je pravidelně zastřihujte, případně poproste o tento úkon vašeho zvěrolékaře.

Dospělá morčata dosahují délky 20 až 36 cm a váhy okolo kila až kila a čtvrt, po světě však už chodili i macíci s úctyhodnou váhou takřka dvě kila. Mláďata se mohou od matky odstavit mezi čtvrtým a šestým týdnem života.

Jak morče ubytovat

Stejně jako u zakrslých králíků dbejte, aby jste ubikaci vašeho mazlíčka neumístili v průvanu. Dopřejte morčeti dostatek světla a tepla tak akorát. Poněvadž toto zvířátko příliš nesnáší hluk, není ideální postavit klec s ním vedle reprobeden nebo v blízkosti televize.

Ubytovat morče lze podobně jako myši či králíky v kleci, plastovém boxu, teráriu či podomácku vyrobené dobře větratelné ubikaci. Pamatujte, že životní prostor by mělo mít minimálně 50 x 80 cm na šířku, výška by neměla být menší než 40 cm.

U klece oceníte vzdušnost, snadnou manipulaci i jednoduché čištění, může vás však zlobit, že bude morče vyhazovat podestýlku ven. Také máte méně pod kontrolou, jestli svého mazlíčka nevystavujete průvanu. S plastovým boxem se vyhnete nebezpečí průvanu i svinčíku okolo, na druhou stranu počítejte s častější výměnou podestýlky a čištěním, neboť v prostoru vzniká větší vlhkost a také přístup vzduchu je omezený. Z tohoto hlediska se jeví pro vás i pro morče jako lepší varianta terárium. Patříte-li k domácím kutilům, máte ještě možnost ubikaci vyrobit – z lamina či plexiskla, případně z kombinace obou materiálů tak, aby vyhovovala zvířeti i ladila s vaším interiérem.

V letních měsících, když vám to možnosti dovolí, morče jistě ocení oplocený výběh se zastíněním jako ochranou před sluncem.

Pár rad k podestýlce

Jako podestýlku nikdy nepoužívejte piliny, jsou příliš jemné a mohly by morčeti vniknout do nozder nebo poranit oči. Nehodí se ani seno, které morčata ráda pořádají. Jako podestýlka by kvůli moči začalo rychle zapáchat. Ideální jsou hobliny nebo kukuřičná drť, ta dokonce zápachu brání a moč vsakuje. Z podobných důvodů někteří chovatelé používají kočkolit, i když existují případy, že ho morče sežere a otráví se. Podestýlku můžete podložit balicím papírem, nikdy však klasickými novinami. Opět by mohly morčeti zachutnat a hrozí otrava, neboť tiskoviny obsahují olovo a další karcinogenní látky.

Když budete o svého mazlíčka dobře pečovat a nevyskytnou se žádné zdravotní komplikace, máte společníka minimálně na pět let. Chovaná morčata se však dnes běžně dožívají i deseti let.

Autorka: Vanda Filipová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *