Psí obojek: čím se řídit při výběru?

Klasický, polostahovací nebo stahovací? Jestli uvažujete, že si pořídíte domů pejska, budete také stát před dilematem, jaký obojek svému novému čtyřnohému společníkovi pořídíte. Jiný typ obojku se hodí do rušných ulic velkoměsta, jiný zase do přírody. Ve městě potřebujete mít psa co nejvíce u sebe, na vycházkách mu naopak chcete dopřát víc volnosti. Hlavu může […]

Klasický, polostahovací nebo stahovací? Jestli uvažujete, že si pořídíte domů pejska, budete také stát před dilematem, jaký obojek svému novému čtyřnohému společníkovi pořídíte. Jiný typ obojku se hodí do rušných ulic velkoměsta, jiný zase do přírody.

Ve městě potřebujete mít psa co nejvíce u sebe, na vycházkách mu naopak chcete dopřát víc volnosti. Hlavu může novému majiteli psa zamotat také materiál, z jakého je obojek vyrobený. Na trhu existují obojky z několika materiálů, od kožených, které nedráždí pokožku, až po univerzální nylonové. Pořídit se dají dokonce obojky svítící. Ty zvláště oceníte, když chodíte venčit pejska večer či za tmy a bezpečnost vaše i vašeho domácího mazlíčka je pro vás prioritou. Ať už se rozhodnete při výběru jakkoliv, pamatujte na základní zásadu: změřte svému psovi obvod krku a myslete na pravidlo dvou prstů. U zapnutého obojku totiž musíte mezi něj a srst psa bez problémů vsunout dva prsty, aby obojek neškrtil.

Nejpoužívanější obojek? Páníčci mají rádi klasiku

Obojek sedí psovi na krku a je s ním tak v těsném kontaktu. Mezi nejpoužívanější typy se řadí klasické obojky se sponou. Když se váš čtyřnohý kamarád bude snažit vysmeknout a trhne, obojek se mu kolem krku nestáhne a pes se z něj může při troše snahy vyvléci. Spona na klasickém obojku bývá z kovu nebo plastu. Oblíbené jsou tyto typy obojků třeba pro pobyt pejska na zahradě. I po zapnutí má obojek stále stejnou velikost, což může být nevýhoda, neboť se z něj někteří pejskové dokáží vyvléct mnohem snadněji než u jiných typů.

Obojek polostahovací

Tuto variantu obojků preferuje mnoho pejskařů a hodí se i pro psy větších plemen. Je praktický a psovi se nasadí jednoduše přes hlavu. Polostahovací obojky mají zarážku, díky níž není možné je úplně stáhnout. Pokud zatáhnete, psa sice na okamžik omezíte v pohybu a malinko přiškrtíte, rozhodně mu tím ale neublížíte. Naopak. Pes okamžitě zvolní tempo a obojek zase povolí. Snadno tak chlupáče usměrníte, aby pochopil, že udělal chybu. Polostahovací obojky jsou vhodné na každodenní běžné venčení, na procházku po parku i na delší výlet. Jestli se však chystáte se svým společníkem proběhnout jen tak po zahradě, rozhodně jej takto na volno na tomto typu obojku nenechávejte. Může se totiž zaseknout o překážku a obojek si nechtěně utáhnout.

Na celý den pořiďte uzavřený

Manipulace s uzavřeným obojkem je jednoduchá. Nerozepíná se, ale navléká psovi přes hlavu stejně jako obojek polostahovací. Přivítají ho pejsci, kteří nosí obojek celý den na krku, a stejně tak ti, kteří milují pohyb a řadí se mezi sportovce.

Reflexní obojek na večer

Už z dálky vašeho psal uvidí řidiči, s nimiž byste se mohli dostat do kolize v pozdních hodinách na přechodu pro chodce, když zvolíte reflexní obojek.  Stejně jako nylonový bývá k dostání v mnoha provedeních. Váš pes v něm bude zaručeně „in“. Aby takový obojek i něco vydržel a nezničil se během pár týdnů, zvolte pouze typ z kvalitního materiálu. I v případě látkových používejte pouze ty s hustě tkanými okraji. V obchodech máte na výběr v mnoha barevných tónech nebo dokonce s šátečkem. Preferujte rovně extra silnou pevnost.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *