Nejoblíbenější plemena koček (V. díl): Exotická kočka

Přítulná, předoucí, povahově klidná, mírumilovná a vyrovnaná kočka, kterou si klidně můžete vzít na mazlení do postele. Pokud chcete doma živého „plyšáka“, pak je exotická kočka právě pro vás tou ideální volbou. Toto plemeno je stále upravené a navíc velmi společenské. Exotická kočka byla vyšlechtěna v 60. letech minulého století v USA zkřížením Peršanky s […]

Přítulná, předoucí, povahově klidná, mírumilovná a vyrovnaná kočka, kterou si klidně můžete vzít na mazlení do postele. Pokud chcete doma živého „plyšáka“, pak je exotická kočka právě pro vás tou ideální volbou.

Toto plemeno je stále upravené a navíc velmi společenské. Exotická kočka byla vyšlechtěna v 60. letech minulého století v USA zkřížením Peršanky s britskou krátkosrstou a americkou krátkosrstou kočkou. Nejvíce se podobá právě perské kočce, ovšem má krátkou a hustou srst s podsadou. V Evropě je spíše novinkou, první kočky tohoto nového plemene se na kontinent dostaly až v osmdesátých letech.

Jak exotickou kočku poznáte?

Exotické kočky mají střední velikost, robustní a svalnaté tělo, kulatou hlavu a široký nos. Svým vzhledem a jemnou načechranou srstí připomínají plyšového medvídka. Kresba exotické kočky je nejčastěji tygrovaná nebo tečkovaná a může se vyskytnout v jakékoli barevné variaci – bílé, krémové, černé, modré či lila. Specialitou jsou kočky želvovinové nebo s určitým poměrem stříbrné, kouřové a stříbřité barvy. Po svých perských předcích zdědilo toto plemeno některé vady – třeba zúžené nozdry a krátký čenich. Občas trpí exotická kočka na zuby. Ramena a hrudník má široký a tělu dominuje ocas s bohatou srstí.  Tlapky této kočičí krasavice jsou velké, pevné a kulaté. Rovněž kulaté oči okouzlují šťastné majitele modrou, oranžovou nebo zelenou barvou.

Koťátka si vás omotají kolem prstu pro svůj temperament

Když se exotická kočka narodí, téměř ji nerozeznáte od kočky perské. Teprve po měsíci začne její srst houstnout a přes kratší kožíšek začnou přečnívat dlouhé tvrdé chlupy podobné bodlinám. S trochou nadsázky může vaše koťátko vypadat jako malý dikobraz. Postupně ovšem tyto chlupy vypadají a namísto nich se objeví krásně plyšová srst. Koťátka bývají malinko temperamentnější než potomci koček perských a užijete si s nimi spoustu legrace. Povahou se od nich však téměř neliší. Exotickou kočku pořídíte zhruba od 4 tisíc korun. U výstavních kusů však očekávejte cenu mnohonásobně vyšší.

Exotku stačí pořádně pročesat jednou týdně       

Učarovaly vám velké kočičí oči, a přesto nemáte čas denně vyčesávat srst náročnějších plemen? Pořiďte si exotku. Její kožíšek stačí na rozdíl od koček perských opečovávat kartáčem jednou, maximálně dvakrát týdně, abyste vyčesali tzv. mrtvou srst. I tak bude váš mazlíček vypadat stále jako z hračkářství. Když začne línat, potřebuje kartáčovat častěji. Oči exotické kočky je dobré denně vytírat navlhčeným tamponem. Začíná se u kořene nosu a pokračuje dolů přes oko. U exotky to nemusíte přehánět ani s koupáním. Vanu jí dopřejte pouze tehdy, pokud bude více ušpiněná nebo se s ní budete na výstavu a sklízet trofeje.

Jak si exotickou kočku naklonit?

Bude vám vděčná za misku dobrého jídla a nějaké to pohodlné křesílko na spaní. Ocení také vaši přítomnost. Když bude něco potřebovat, zamňouká tak vemlouvavým tónem, že okamžitě pochopíte, o co jde.

Autorka: Hana Raiskubová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *