Na co se připravit, když si pořizujete smečku

Jeden je málo, dva moc. Tvrdí se to alespoň o podnikání. Jak je tomu však v případě, že si chcete pořídit ke svému čtyřnohému miláčkovi dalšího chlupatého kamaráda? Se psí smečkou můžete totiž užít hromadu legrace, ale také spoustu perných chvil. Při výběru psího „sparing partnera“ je dobré řídit se především intuicí vašeho dosavadního psa […]

Jeden je málo, dva moc. Tvrdí se to alespoň o podnikání. Jak je tomu však v případě, že si chcete pořídit ke svému čtyřnohému miláčkovi dalšího chlupatého kamaráda? Se psí smečkou můžete totiž užít hromadu legrace, ale také spoustu perných chvil.

Při výběru psího „sparing partnera“ je dobré řídit se především intuicí vašeho dosavadního psa a nepodcenit rady odborníků. V úvahu připadá hned několik scénářů.

Dvojnásobná radost i dvojnásobné náklady

Sledovat z křesla psí hrátky je lepší než televize, říkají chovatelé, kteří se do psí smečky pustili. Má to ovšem i háček, v první řadě zejména dvojnásobné náklady. Připravte se, že dvakrát více vás bude od této chvíle stát veterinář, pravidelné očkování a případná léčba. Se psy je to stejné jako s dětmi. Když onemocní jeden, většinou lehne i druhý. Peněženku vám provětrá i nákup pytlů s granulemi a psích pamlsků, dvojnásobek zaplatíte za cestování veřejnou dopravou nebo vlakem. Budete potřebovat dva pelíšky a dvě samostatné misky na vodu a na krmivo.

Utáhnnout dva psy na vodítku? Někdy se zapotíte

Dva psi mívají větší nároky na pohyb a tím pádem i prostor. Myslete na to zejména v případě, že bydlíte ve městě. Nechat se v důchodu tahat po parku dvěma statnými dogami není asi ta nejlepší vyhlídka. Další problém nastane, když se budete chtít vydat na dovolenou. Náklady na psí hotel vám mohou udělat pěknou díru v rozpočtu. Když se ale rozhodnete vypravit na cesty se svými psími parťáky, čeká vás bezpochyby i spousta legrace.

https://www.mazlickoviny.cz/clanek/cestovani-domacimi-mazlicky-i-autem-se-psem-kockou/

Nezasahujte do psí hierarchie

Pořídili jste si dva psy a teď jen útrpně sledujete, jak se váš domov mění v nebezpečnou zápasnickou arénu? Nezasahujte v žádném případě do psí hierarchie, kterou psí smečka potřebuje. Respektujte pořadí, jaké si mezi sebou psi sami určí. Nikdy však nezapomeňte, že člověk je v tomto žebříčku vždy ještě o stupínek výš než vůdčí pes alfa. Jak rychle poznáte, kdo z dvojice je podřízený a kdo naopak udává prim? Podřízený pes většinou vyhledává vaši bezprostřední blízkost. Třeba si vám lehne k nohám, až se budete dívat na televizi nebo s brýlemi na nose číst noviny. Bude se u vás držet jako klíště, když se třeba vypravíte někam, kde jste předtím ještě nikdy nebyli.

Fenka a pes – při hárání je od sebe oddělte

Jestliže se rozhodnete přivést si domů psa a fenku, připravte se na to, že dvakrát do roka málem přijdete o nervy. Při hárání je totiž budete muset důsledně oddělit nebo alespoň hlídat, aby se k sobě nedostali. Nechtěnou odměnou vám v takovém případě bude kňučení a řádění za dveřmi. Řešením samozřejmě je nechat jednoho z pejsků vykastrovat.

Smečka? Až zvládnete výchovu prvního psa

 Psi se od sebe rychle učí. Bohužel i zlozvyky. Druhého psa si proto pořiďte do rodiny až ve chvíli, kdy máte pocit, že jste bezpečně zvládli výchovu toho prvního. Psí miláček by totiž mohl začít využívat slabiny svého nově příchozího parťáka, ale i vaše. Dejte také pozor, abyste si domů nepřivedli dalšího dominantního jedince. Jedině tak předejdete vypjatým situacím. Pokud si pořizujete dalšího psa třeba z útulku, dejte na intuici toho, který vám dělá doma společnost už delší dobu. Nikdy nezapomínejte, že zvířata jsou stejně jako lidé především velké individuality a je potřeba je respektovat.

Autorka: Hana Raiskubová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *