Cestování s domácími mazlíčky II: vlakem a autobusem

Co byste neměli opomenout, pokud se chcete vydat na cesty se svým čtyřnohým kamarádem autobusem nebo vlakem? Zásada č. 1: oboustranný klid a pohoda začíná výběrem správné přepravky. Když sáhnete vedle, hrozí nejen poranění zvířete v průběhu cesty, ale dokonce by mohlo dojít i k jeho útěku. Chystáte se cestovat autobusem? Nastudujte si před cestou pečlivě […]

Co byste neměli opomenout, pokud se chcete vydat na cesty se svým čtyřnohým kamarádem autobusem nebo vlakem? Zásada č. 1: oboustranný klid a pohoda začíná výběrem správné přepravky. Když sáhnete vedle, hrozí nejen poranění zvířete v průběhu cesty, ale dokonce by mohlo dojít i k jeho útěku.

Chystáte se cestovat autobusem? Nastudujte si před cestou pečlivě podmínky přepravce. Mohou se totiž lišit, i když většinou cestování se zvířaty nijak výrazně neomezují. Může se však stát, že vás řidič kvůli přeplněnosti daného spoje do autobusu s objemnější přepravkou pro větší zvíře odmítne pustit. Někteří přepravci zase povolují transport pouze jediného zvířete na dané lince. Na všechny tyto možnosti se předem připravte.

Na výlet s chlupáčem vlakem? Obvykle bez problémů

Cestování s chlupáčem vlakem probíhá obvykle bez výraznějších omezení. Dbejte jen na zásady správného krmení, aby nedocházelo ke zbytečným problémům při kontaktu s ostatními cestujícími.

Která přepravka je ta neosvědčenější?

Při výběru cestovní přepravky dbejte hlavně na její bezpečnost. Měla by být vzdušná, lehce větratelná, pohodlná pro zvíře i váhově přijatelná pro vás. Také se ujistěte, že má kvalitní zavírání, silné a pevné nepropustné dno se savým materiálem a dá se snadno čistit. Ideální bývají přepravky z umělé hmoty se zamřížovanými dvířky. K dalším důležitým parametrům patří dostatečná velikost a držadlo, aby se s přepravkou dalo bez problémů manipulovat z místa na místo. Zvíře by se ve vašem novém přepravním boxu mělo otočit, přirozeně si lehnout, posadit se i postavit, aniž by se dotýkalo hřbetem stropu. Zkontrolujte, zda nemá box uvnitř jakékoliv výčnělky, které by mohly při pádu či kolizi vašeho mazlíčka poranit. Ještě než vyrazíte na cestu, nechte zvíře, ať si na přepravku zvykne.

Přepravku opatřete jménem i telefonním číslem

Myslete při cestování na vše. Přepravku označte nejen vaším jménem a adresou, ale také telefonním číslem a kontaktem na vaši cílovou destinaci. Opatřete ji rovněž samolepkou s nápisem „Živé zvíře“. Pro případ, že se vydáte letadlem, nezapomeňte přidat šipky, které označí správnou polohu přepravky při manipulaci a následném letu. Mějte u sebe pro tento případ fotografii zvířete a informace o jeho zdravotním stavu.

Další doporučení

  • Připravte si na cestu „krabičku první pomoci“. Přibalte do ní obvazy, léky proti zvracení a průjmu, gázu, dezinfekci i kontakty na veterináře, toxikologickou informační linku a nejbližší non stop veterinární servis
  • Dejte zvířeti na obojek přívěsek se jménem, adresou majitele, telefonem i místem ubytování na vaší dovolené či výletě pro případ, že se zaběhne a ztratí
  • Všímejte si, zda váš mazlíček nezačal v neznámém prostředí trpět nechutenstvím, změnou chování či dokonce depresí. Jestliže se dostaví výtok z očí a nozder, výraznější močení, průjem, zvýšené drbání nebo neustálá žízeň, vyhledejte raději veterináře.

(hra)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *