Pes v roli lékaře: Odhalí rakovinu i těhotenství, rozpozná malárii

Říká se, že pes je nejlepším přítelem člověka. Málokdo si však uvědomuje, jak je toto klišé pravdivé. Tato obdivuhodná zvířata právem patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. Denně pomáhají policistům, vojákům, postiženým lidem, ale i lékařům při diagnóze různých onemocnění. Tajemství tkví v jejich dokonalém čichu, který je mnohonásobně lepší než ten náš. Díky tomu tak […]

Říká se, že pes je nejlepším přítelem člověka. Málokdo si však uvědomuje, jak je toto klišé pravdivé. Tato obdivuhodná zvířata právem patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. Denně pomáhají policistům, vojákům, postiženým lidem, ale i lékařům při diagnóze různých onemocnění.

Tajemství tkví v jejich dokonalém čichu, který je mnohonásobně lepší než ten náš. Díky tomu tak mohou ucítit některé sloučeniny látek v koncentraci pouhé jedné biliontiny a tím reagovat na změny pachů jejich majitele, jenž se při onemocnění dostaví. Správně vycvičený pes tak cítí i nepatrnou přeměnu a identifikuje nemocného člověka.

Pomocí čichu dokážou psi odhalit i rakovinu

Stejně jako většina nemocí je i rakovina doprovázena přítomností určitých chemických látek, které zvíře cítí. Podle nejnovějších výzkumů dokáží zvířata rozlišit nemocné vzorky (v 97,5 %) od zdravých (v 96,7 %) s neuvěřitelnou přesností. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že psi dokáží odhalit karcinom ještě mnohem dříve než některé přístroje. V zahraničí se nachází mnoho speciálních výcvikových center, kde učí zvířata rozpoznat pachy nemocných a zdravých lidí. Psi se tak učí rozpoznat rakovinu plic, tlustého střeva, prsu, močového měchýře, vaječníků, prostaty a další.
U nás se výcviku signálních psů věnují výzkumníci v Kopřivnici prozatím teprve krátce. Zaměřují se především na rakovinu plic i vaječníků a snaží se oslovit, co nejvíce lidí, aby jim zaslali své vzorky krve či moči pro výcvik. Rakovinu může v některých případech vycítit i váš „Punťa“, pokud začnete pozorovat na jeho poměry nestandardní chování v kontaktu s nějakou částí vašeho těla, je dobré oslovit odborníka. Existuje mnoho případů, kdy chovatelé psů zaznamenali podivné chování svých svěřenců v souvislosti s určitým místem na jejich těle. Později byla u těchto lidí diagnostikována rakovina právě v místě, na které upozorňoval jejich pes.

Mohou pomoci diabetikům i epileptikům

Z pouhého dechu či potu člověka jsou schopni někteří psi vycítit i změnu hladiny cukru v krvi, a tím zabránit následnému hypoglykemickému šoku. S poměrně velkou přesností dokáží také odhalit blížící se epileptický záchvat a rozlišit, zda člověk epilepsií trpí či nikoli. Podle výzkumů vykazuje takové chování přibližně šestina psů zcela přirozeně bez předchozího výcviku.

Dokáží předpovědět i blížící se porod

Díky hormonálním změnám, které se v těle ženy odehrávají, dokáží někteří psi vycítit začínající těhotenství ještě mnohem dříve, než o něm jejich majitelka sama ví. Stejné to je i v případě blížícího se porodu. Pokud jste tedy v konečné fázi těhotenství a váš pes se od vás nechce ani hnout či se vás snaží chránit, můžete v nejbližší době očekávat příchod svého miminka na svět.

Ponožky pomáhají v boji s malárií

Podle nových studií dokáží psi odhalit i parazity malárie ještě dříve, než postižený začne trpět horečkou či jinými příznaky. Po absolvování speciálního výcviku jsou zvířata schopna odhalit nemoc díky specifickému zápachu z ponožek. Při výzkumu v Gambii bylo testováno 175 ponožek, z toho 30 pocházelo od pacientů s pozitivním nálezem. Psi správně vyhodnotili 70 % nakažených vzorků. Londýnští výzkumníci však tvrdí, že tento projekt je zatím stále ještě v začátcích.
V případě, že tedy začnete pozorovat nepochopitelné chování svého psího kamaráda, určitě jej neberte na lehkou váhu. Jednoho dne vám může zachránit život.

Autor: Zdeňka Kudová