Pořizujeme si kočku: Obyčejnou nebo ušlechtilou? Kluka nebo holku?

Kočka nebo kocour, obyčejná nebo ušlechtilá? Ať se rozhodnete jakkoliv tak všechny kočky jsou krásné. Při výběru kočky nemusíte brát úplně zřetel na původ či rodokmen a sledovat zpětně jakých výsledků dosáhli její předci. Komu jde tedy jen o to mít kočku prostě jako živého tvora, ten si z rozlišováním nemusí dělat vůbec žádné starosti. […]

Kočka nebo kocour, obyčejná nebo ušlechtilá? Ať se rozhodnete jakkoliv tak všechny kočky jsou krásné. Při výběru kočky nemusíte brát úplně zřetel na původ či rodokmen a sledovat zpětně jakých výsledků dosáhli její předci. Komu jde tedy jen o to mít kočku prostě jako živého tvora, ten si z rozlišováním nemusí dělat vůbec žádné starosti.

Jako kočku domácí označujeme všechny „obyčejné“ kočky, které nejsou chovány podle určitých pravidel. Mohou mít libovolné zbarvení srsti, jsou štíhlé i silnější, temperamnetní i úplně klidné – zkrátka je jen na vás, čemu dáváte přednost.

Uslechtilá kočka je výsledkem dlouholetých pšstitelských snah. Systematický chov existuje posledních 100 let a za takové zvíře zpravidla zaplatíte i několik tisíc korun. Fakticky se jednotlivá plemena od sebe líší mnohem méně, než jste zvyklí u psů. Obecně se však dá říct, že perská kočka představuje klidného domácího mazlíčka oproti podnikavé siamské kočce.  A takových příkladů bychom mohli najít mnohem víc. Mezi základní rozdělení se bere:

  • dlouhosrsté kočky (jako napříkad perské kočky)
  • kočky se středně dlouhou srstí (např.: birma, turecká kočka, somálská kočka a další)
  • krátkosrsté kočky (např.: evropská krátkosrstá kočka, siamská či barmská kočka a další)
  • bezsrsté kočky (např.: sfynx)

Kocour nebo kočka?

Kočka dosahuje pohlavní dospělosti mezi 6. a 12. měsíce, života a potom dochází 2 – 3x do roka k říji, což znamená, že je kočka připravena k páření. Pokud ji necháme volnost, tak může mít pokaždé mláďata. Ovšem pokud je kočka chována pouze v bytě může k říji docházet i častěji.

Kocour pohlavně dospívá po 9. měsíci věku a pak začne značkovat svůj revír, přičemž roztřikuje svou moč kolem sebe. V bytě to velmi zapáchá.

Tip: pokud neplánujete odchovávat mláďata či nemáte ušlechtilého kocoura tak je nechte vykastrovat.

Autor: -frat-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *