Nenáročný mazlíček: Dokonale maskovaný a neomylný sniper chameleon

VIDEO: Po takovém odstřelovači touží snad všechny armády světa. Je k nerozeznání od okolí, vidí, co se mu děje za zády, bez hnutí sleduje cíl. A chameleon vždy neomylně zasáhne cíl. Jak ho chovat doma? Není to zas až tak složité… Pokud vás už nebaví akční filmy, pořiďte si domů chameleona. Můžeme vás ujistit, že […]

VIDEO: Po takovém odstřelovači touží snad všechny armády světa. Je k nerozeznání od okolí, vidí, co se mu děje za zády, bez hnutí sleduje cíl. A chameleon vždy neomylně zasáhne cíl. Jak ho chovat doma? Není to zas až tak složité…

Pokud vás už nebaví akční filmy, pořiďte si domů chameleona. Můžeme vás ujistit, že jeho sledováním (pokud se vám ho ovšem v teráriu podaří odhalit) strávíte dlouhé hodiny a určitě se nebudete nudit. Už proto, že pokud vám utečou doma cvrčci, které má nejraději, máte o další zábavu opravdu postaráno.

Jedno oko kouká sem, druhé tam. Už tím se liší od většiny tvorů. Díky tomu má ale dokonalý přehled o všem, co se kolem něj i za ním děje. Další unikátní vlastností je schopnost měnit barvu podle situace. To kromě něj snad umí už jenom politici. Nu a pak jsou tu ještě jeho skvělé střelecké schopnosti: Když odpálí svůj dlouhatánský do spirály smotaný jazyk, nikdy nemine cíl.

Chameleon: Nenáročný mazlíček

Než si chameleona pořídíte, nejprve mu zařiďte bydlení. Jeho chov je jednodušší, než kdybyste si pořídili třeba kočku. K životu potřebuje terárium s výškou kolem 1 metru. Pamatujte na to, že dospělý samec může dorůst až do délky 60 cm a bude tedy potřebovat dostatek prostoru. Má rád také dostatek větví a rostlin, aby se mohl skrývat.  Zkušení chovatelé doporučují rostliny raději umělé, živé totiž chameleon v pohodě spořádá jako zákusek k hmyzu, kterým ho budete krmit.

Až na výjimky neumí pít z misky, proto si pořiďte rosič nebo mlhovač. Ostatně způsob, jakým, pije, vás také pobaví. Kapky rosy sestřeluje svým jazykem z listů. Váš nový mazlíček má také rád teplo, proto nezapomeňte na UV zářivku nebo žárovku, pod kterou se bude slunit. Chameleon také ocení klid, proto terárium nedávejte tam, kde je příliš rušno.

Nakupujte raději u zkušených chovatelů

Nejčastěji pořizovaným a také nejméně náročným na chov je chameleón jemenský, obecný a Jacksonův. Raději se ale vyhněte nákupu v různých pet shopech, vyplatí se oslovit spíše zkušené chovatele. I tak se ale vždy přesvědčte, zda kupujete zdravého jedince. Ten by měl mít obě oči vypoulené, nesmí mu kapat z tlamičky hlen, na ocase by neměly být vidět obratle a pokud má růžky, mají být tvrdé.
Autor: -jav-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *