Pořizujeme si terárium: Co do něj patří a kam ho umístit

Pokud jsme se rozhodli, že si hada opravdu pořídíte a jste rozhodnuti i pro určitý druh hada je nyní nutné před samotnou koupí řešit kam s plazem, až si ho doneseme. V první řadě je nutné dobře zvolit místo, kam umístíme terárium.  Není vhodné ho umístit někde v těsné blízkosti reproduktorů od televize atd. Terárium určitě […]

Pokud jsme se rozhodli, že si hada opravdu pořídíte a jste rozhodnuti i pro určitý druh hada je nyní nutné před samotnou koupí řešit kam s plazem, až si ho doneseme. V první řadě je nutné dobře zvolit místo, kam umístíme terárium. 

Není vhodné ho umístit někde v těsné blízkosti reproduktorů od televize atd. Terárium určitě nebudeme dávat také někde naproti oknu, kde by na něho celý den svítilo slunce a mohlo tak dojít v teráriu k abnormálnímu navýšení teploty. Terárium umístíme někam, kde bude zajištěno klidné místo, kde had nebude nijak příliš rušený.

Jak by terárium mělo vypadat

Nyní k samotnému teráriu. Jak by mělo vypadat, co by mělo obsahovat a čeho se vyvarovat? To jsou asi nejčasnější otázky, které dostávám. Nejsem příliš velkým zastáncem klasických skleněných terárií. I když vím, že nyní můžete namítnout, že jste v nich viděli spousty hadů.
V prví řadě je třeba si uvědomit, že sklo jako takové je velký tepelný vodič. Proto u takového terária budou tepelné úniky vcelku značné. Hlavně tam nedocílíte tepelných mostů tak, jak by bylo potřeba.
Dále je třeba si uvědomit, že se těžko dociluje správného odvětrání, buď je malé, nebo velké, nebo je špatně konstruované. V neposlední řadě je problém v osvětlení. U skleněných terárií je řešeno tak, že jsou volně zavěšené květináče, které ukrývají žárovku. Nicméně u tohoto způsobu hrozí to, že had se namotá na horkou žárovku a popálí se tak.

Je třeba dbát na správné osvětlení

Proto doporučuji terária neskleněná. Je třeba zajistit, aby terárium bylo tepelně izolační a neunikalo tak zbytečně teplo. Dále je třeba zajistit kvalitní a přesně dimenzované odvětrání. Nejlépe křížové, tedy takové, aby nedocházelo k přímému tahu vzduchu, ale aby vzduch v teráriu přirozeně cirkuloval.
V neposlední řadě je třeba dbát důraz na osvětlení, které je vhodné dimenzovat tak, aby sloužilo i jako vytápění a zároveň aby bylo konstrukčně vyrobené takovým způsobem, aby se had nedostal k žárovce a nemohl se tak popálit. Je třeba si uvědomit, že had je studenokrevné zvíře a pocit pálení cítí, až když je pozdě. Nesmíte také zapomenout na zašupovací skla, které je nutné zajistit proti posunu. To jde buď obyčejným zámkem na posuvná skla, nebo lze vyrobit obyčejný háček z drátu.

Slovo závěrem

Had uvítá, když bude mít v teráriu svou skrýš

Pokud si do stavby takového terária netroufáte sami, vřele doporučuji svěřit se do rukou odborníkovi, který rozumí nejen hadům, ale i samotné stavbě terária. Nutno podotknout, že do terária je třeba ještě mimo samotný substrát třeba dát misku na čerstvou vodu. Doporučuji nějakou těžší, třeba kameninovou, aby had misku nepřevrátil. No a pokud dáte do terária nějaký ten úkryt pro hada, určitě hadovi jenom prospějete.

Autor: Miroslav Slavíček

Nevíte si rady? Ptejte se odborníka

Miroslav Slavíček patří mezi známé chovatele hadů v České republice. Chovem hadů škrtičů se zabývá více jak 20 let. Svoji oblibu si získal zejména mezi začínajícími chovateli. Je proslulý nejen špičkovou kvalitou svých hadů, ale i svojí ochotou vždy poradit a poskytnout profesionální rady, které za léta chovu hadů nasbíral. Své rady poskytuje i přes své webové stránky chovamehady.cz