Jak vybrat krmivo pro kočku? Hlídejte složení a podíl masa

Každého kočičího milovníka již určitě někdy zlákala líbivá reklama, která ukazuje naše kočičí mazlíčky s pestrobarevnými granulkami, které jim moc chutnají a samozřejmě s nimi prospívají. Pravda je ale často někde úplně jinde a složení neodpovídá základním potřebám kočky. Jak vybrat správné granule?  Majitelé koček často zapomínají, že jejich domácí nebo venkovní mazel je šelma […]

Každého kočičího milovníka již určitě někdy zlákala líbivá reklama, která ukazuje naše kočičí mazlíčky s pestrobarevnými granulkami, které jim moc chutnají a samozřejmě s nimi prospívají. Pravda je ale často někde úplně jinde a složení neodpovídá základním potřebám kočky. Jak vybrat správné granule?

 Majitelé koček často zapomínají, že jejich domácí nebo venkovní mazel je šelma a masožravec. Prakticky to znamená, že tělo kočky čerpá energii převážně z živočišných bílkovin. Při výběru vhodných granulí nesmíme na tento fakt zapomínat, a vybírat tedy takové, které mají nejvíce obsahu masa, nejlépe 75 % a více.
Důležitá je ale i skladba dalších surovin a především kvalita surovin obecně. Procento masa můžou totiž tvořit takzvané „vedlejší produkty živočišného původu“. Co si pod tím má majitel představit? No obvykle různé separáty, maso, které bylo dost možná i veterinárně ošetřeno medikací a zkrátka vše, co našich žaludků, ale i žaludku zvířete rozhodně nepatří. Stejný problém nastává i s neurčitými „vedlejšími produkty rostlinného původu“.
Při správném výběru se tedy nesmiřujte s těmito obecnými frázemi a chtějte jasně pojmenované složení. Když maso, tak jaké. Když rostlinné bílkoviny, tak jakého druhu. Složení je vždy psáno od složek, které jsou v krmivu nejvíce hojné, až po ty, kterých je nejmenší množství. Na prvních místech by vždy mělo být maso a jeho konkrétní produkty.

Ekonomické, prémiové nebo superprémiové krmivo?

Krmivo pro psy a kočky se rozděluje do třech základních kategorií dle ceny a složení. Od ceny se odvíjí právě to složení, které by vás mělo zajímat.
Prvním zmíněným je ekonomické krmivo. Jedná se o kočičí granule nižší třídy, které jsou zaměřené především na cenu a nijak se tím netají. V jejich složení najdete mnoho nepojmenovaných obecných látek, a na prvních místech je vždy obilí. Tyto granule jsou obvykle vhodné jen jako „nouzové řešení“, obsahují často barviva, sůl, sóju a na dlouhodobé krmení jsou dosti nevhodné. Paradoxně na ně můžete často narazit v reklamách, kde jsou prezentovány jako „nejvhodnější strava“.
Další je prémiové krmivo, které se liší především kvalitou surovin a obsahem masa, které je vyšší. Na prvních místech je tu obvykle také obilí či kukuřice, ovšem v již menším množství. Zbytek je nahrazen masem či jasně definovanou kostní moučkou. Prémiové krmivo je zaměřeno především na ty majitele, kteří své kočce chtějí dopřát o něco lepší granule, ale stále je pro ně velmi podstatná cena.
Posledním zmiňovaným je superprémiové krmivo pro kočky. Zde převládají konkrétní masové složky, které jsou v hojném počtu na prvních místech složení. Suroviny byly zpracovány jako čerstvé a obilí by se nemělo v krmivu vyskytovat, nebo jen výjimečně. Krmivo, které neobsahuje obilí, můžete také najít pod názvem „grain free“ a obvykle je tato složka nahrazena bramborami či luštěninami. Tato krmiva také obsahují bylinky či ovoce, tedy je pestřejší. Díky tomu se v této kvalitě často prodávají krmiva se speciálním určením, například pro kastrované kočky, kočky s citlivým trávením apod., proto se na ně často obracejí majitelé se specifickými požadavky chlupáče.

Čemu se v suchém krmivu pro kočky vyhnout?

  •       Sůl – často používaná pro dochucení, často zbytečná a pro každodenní stravu nevhodná
  •       Sója, sójové boby – alergeny a těžko stravitelné látky
  •       Barviva – zbytečná, určená spíše na okrasu pro majitele
  •       Cukr
  •       „Vedlejší produkty živočišného/rostlinného původu“ – často se za těmito názvy schovávají právě sójové boby, kukuřičný lepek nebo nespecifikované maso nevalné kvality či jeho zbytky
  •       Chemické konzervanty (BHA, BHT, sorban draselný) – neboli doplňkové látky povolené ke konzervaci krmiva v EU, jež často stojí za vážnými problémy s trávením

Co je to holistické krmivo, a jak je to s granulemi pro konkrétní rasy koček?

Holistické, neboli „celostní“ krmivo, je takový druh krmiva, jež by mělo kočce poskytnout kompletní a vyváženou stravu. Zásadně neobsahuje obiloviny a nejhojnější složkou jsou zde masové produkty a maso, tedy živočišné bílkoviny. Suroviny jsou obvykle potravinářské kvality a neobsahují potraviny bohaté na škrob (kukuřice). Holistické krmivo je obvykle skvěle stravitelné, bez umělých konzervantů, barviv a ochucovadel.
Co se týká krmiv pro konkrétní rasy koček, pak je to ve většině případů jen reklamní tahák. Kvalitní a správné krmivo ocení krásná Perská kočka stejně jako ta Barmská nebo klasická pouliční Evropská kočka. Po kvalitním krmivu bude mít váš kočičí přítel dobré trávení, všechny potřebné látky a krásnou srst. Výjimkou jsou pouze kočky, které mají veterinárně předepsanou dietu, či kastrované kočky s tendencí k obezitě.
Mnohem podstatnější než rasa kočky, je její věk. Tedy zda se jedná o malé kotě, dospělou nebo starší kočku. Malá koťata potřebují více živočišného tuku a vitamínů, starší kočky zase potřebují uzpůsobený obsah minerálních látek, kvůli správné funkci ledvin i v pokročilejším věku.