Plemena psů do městského bytu: Pudl, inteligentní kamarád pro milovníky vycházek

Nikdo dodnes neví, kdy a kde toto plemeno vzniklo ani jaké má předky. Jisté je, že v Evropě se chová pudl už přes čtyři stovky let a na antických freskách najdete vyobrazení, která jsou mu nápadně podobná. Pudl je s námi tedy zřejmě už od starověku. Neznalé asi překvapí, že toto dnes společenské plemeno bylo původně lovecké. […]

Nikdo dodnes neví, kdy a kde toto plemeno vzniklo ani jaké má předky. Jisté je, že v Evropě se chová pudl už přes čtyři stovky let a na antických freskách najdete vyobrazení, která jsou mu nápadně podobná. Pudl je s námi tedy zřejmě už od starověku.

Neznalé asi překvapí, že toto dnes společenské plemeno bylo původně lovecké. Pudl se využíval jako aportér, jehož úkolem bylo přinášet z vody střelené kachny a další ptáky. To ostatně prozrazuje i jeho pojmenování – Pfudel bylo ve staré němčině označení pro kaluž vody a Němci běžně říkají, že je někdo „mokrý jako pudl“.

Odkud pudl pochází, se neví

Přesto se jeho původ přisuzuje Francii, kde se mu říká Caniche, skrývající v názvu kachnu (Canard). Není to však zdaleka jisté. Jako loveckých pes se používal už ve středověku. Záhy se ale stal pro svou inteligenci také oblíbeným domácím mazlíčkem. Největšího rozšíření dosáhl v 19. století, kdy ho chovala aristokracie, měšťané i prostý lid.

Vysoce inteligentní, hravý, zvídavý a věrný

Pudl je po border kolii druhým nejinteligentnějším plemenem psa na světě (Zdroj: Kniha The inteligence of dogs od Stanley Corena). S velkým nadšením se učí novým věcem. Po staletí je také oblíbeným artistou v cirkusech, kde předvádí často neuvěřitelné kousky.
Původně lovecký pes už dávno ztratil svou „ostrost“, dnes patří do kategorie společenských plemen. Vyniká svou věrností k lidské smečce, jen k cizím lidem a zvířatům se chová ostražitěji. Při včasné socializaci se dobře snáší s ostatními psy i kočkami, je výborným společníkem dětí i seniorů.

Potřebuje pohyb, hru a dlouhé vycházky

Díky své inteligenci se snadno a rád naučí, co po něm chceme. Stačí mu méně než pět opakovaných povelů, aby pochopil, co se po něm žádá. Je skvělým plemenem pro psí sporty, například běh u kola, agility, canicross nebo dogdancing.
Tady se projevují jeho dávné lovecké pudy. Pudl si sice rád zalenoší na pohovce, důležité je ale dopřát mu dostatek pohybu. Pro lidské lenochy tedy rozhodně není, uvítají ho ale ti, kdo milují turistiku a dlouhé vycházky. O jeho zdraví není třeba se obávat, vydrží toho mnohem více než vy. Brzy také zjistíte, že miluje cesty autem – těší se, že pojede na výlet a pozná nové věci.

Důsledná výchova je základ, jinak ovládne vás

Tento velmi chytrý pes je současně i mazaný. Vyžaduje sice mírnou výchovu bez tvrdé ruky, ale polevíte-li jen trochu, okamžitě toho využije. Jsou známy případy, kdy si pudl naopak vycvičil své páníčky a stal se malým tyranem.

Pudl existuje v mnoha variantách

Tohoto psa možná potkáváte jako perfektně ostříhaného elegána s aristokratickým výrazem, kterého vede na vodítku stejně našlechtěná dáma na vysokých podpatcích. Ano, pudl je miláčkem slavných, ale může být i vaším přítelem, zvláště proto, že si můžete vybrat z mnoha jeho variant dokonce i podle velkosti vašeho bytu.
Existuje pudl toy (tedy živá hračka), který má v kohoutku pouhých 24 až 28 cm. Pak je tu pudl trpasličí (28 až 35 cm), střední (35 až 45 cm) a pudl velký (45 až 60 cm). Povolené jsou také čtyři barevné mutace, kdy za nejchytřejšího je obecně považován pudl černý.
Stejně tak si můžete u psího kadeřníka vybrat, jakou dáte svému mazlíčkovi podobu. Existují střihy americké i evropské, nejčastější je potom ten „na lva“. Pudl má totiž hebkou srst, která nelíná, ale může vyvářet dredy. Abyste tomu zabránili, musíte počítat s častým vyčesáváním, a to nejméně jednou týdně.