Psí paraziti I.- Blechy

Nejčastějšími kožními parazity psů jsou blechy. U nás nejznámější jsou blechy kočičí. Napadnou-li srst našeho psa, trpí intenzivním svěděním, neustále se škrábe, okusuje, převaluje. Někteří chlupáči trpí dokonce alergií na bleší kousnutí. Často také dochází k zanícení místa kousnutí a je nutné vyhledat veterinárního lékaře. K alergické reakci po kousnutí může stačit pouze jedna blecha […]

Bleší kousnutí

Nejčastějšími kožními parazity psů jsou blechy. U nás nejznámější jsou blechy kočičí. Napadnou-li srst našeho psa, trpí intenzivním svěděním, neustále se škrábe, okusuje, převaluje. Někteří chlupáči trpí dokonce alergií na bleší kousnutí. Často také dochází k zanícení místa kousnutí a je nutné vyhledat veterinárního lékaře.

K alergické reakci po kousnutí může stačit pouze jedna blecha v srsti. Alergie se projevuje pupínky, vřídky, suchou kůží a ztrátou ochlupení nejčastěji na kořenem ocasu a zádech.

Blechy jsou také mezihostiteli tasemnice psí. K úplnému odstranění blech na našem psím miláčkovi a v bytě je nutné použít speciální přípravky. Psa můžete vykoupat v psím šamponu proti blechám, nebo použít obojek proti parazitům a dnes často využívanou pipetu, kterou aplikujete za krk. Všechny tyto metody navíc ochrání vašeho psa i proti klíšťatům.

Dále je nutné aplikovat takový přípravek i na ostatní psy a kočky v domácnosti. Na každodenním pořádku by mělo být i vysávání koberců, vytírání podlahy a vyprání ložního prádla, včetně veškeré textile jako jsou dekorační polštářky a závěsy. I v této moderní době je někdy zbavování blech obtížné. V drogériích jsou také různé postřiky.

Na trhu jsou také speciální žvýkací tablety nebo pamlsky s účinností proti většině parazitů, včetně klíšťat, roztočů. Navíc díky složení také přispívají při léčbě alergie na bleší kousnutí.

 

 

Foto: Fotobanka