Chodský pes – nebojácný pes

Na území Čech známe toto plemeno již z dob, kdy Chodové stražili kouty naší země. Na stráž si sebou brali Choďáky – Chodské psi. Které byli pro svoje typické vlastnosti oblíbení i jako hlídací a pastevečtí psi. Dlouho se o chodském psu nevědělo, až v 80.tých letech minulého století. Znovu vzkříšení tohoto plemena se ujal […]

Chodský pes

Na území Čech známe toto plemeno již z dob, kdy Chodové stražili kouty naší země. Na stráž si sebou brali Choďáky – Chodské psi. Které byli pro svoje typické vlastnosti oblíbení i jako hlídací a pastevečtí psi. Dlouho se o chodském psu nevědělo, až v 80.tých letech minulého století.

Znovu vzkříšení tohoto plemena se ujal Ing. Jan Findejs, který zareagoval na výzvu kynologického útvaru. Začal sbírat materiály od chovatelů. Pomocí jedné fenky a dvou psů postavil chov. Vybral psi, kteří nejvíce odpovídali vlastnostem, rysům a fyzické zdatnosti. Každé další vrhy jeho dobrý výběr potvrdily a roku 1985  byl chodský pes uznám Českým kynologickým svazem. Následně roku 2019 byl uznán i Mezinárodní kynologickou organizací.

Více o Chodském psu: 

Chodský pes je středně velké plemeno ovčáckého typu, tvar těla je obdélníkový. Barva srsti je černá až kovově černá s rezavými či žlutě sytými znaky. Tyto znaky jsou jasně dány, a čím sytější jsou, tím lépe a jiné se neuznávají. Najdeme je nad očima, na lících, pod krkem, tam tvoří klasický půlměsíc, dále na hrudi a na nohách. Srst psa je dlouhá, osrstění bývá 5-12cm. Výška feny v kohoutku je 49-52 cm a psa 52-55 cm. Hmotnost tohoto plemene se pohybuje v rozmezí 16-25 kg.

A jeho povaha? 

Jeho největší dominantou je skvělý čich, díky kterému se často využívají při hledání osob v sutinách, při lavinách nebo při jiným živelných pohromách. Má úžasný talent na hlídání, uplatní se při pasení ovcí, nebo hlídání neposlušných dětí. Chodský pes je velmi trpělivý, přátelský a učenlivý. Je to dobrý přítel v rodině. Miluje děti, je k nim trpělivý. Jako každé větší plemeno vyžaduje pohyb, je výborný při hrách a cvičení agility. Díky trpělivost je vhodný na canisterapii nebo se uplatní i jako asistenční pes.

Velmi důležitý je výcvik od štěněte, chodský pes je věrný, trpělivý a učenlivý, tudíž práce s ním je radost.

 

Zdroj foto: Ilustrativní foto – Fotobanka