Psí řeznictví aneb BARF – o co vlastně jde

Nejednoho z nás by nejspíš překvapilo, kdyby ve městě narazil na řeznictví s přídomkem psí. Tento neobvyklý druh podnikání je u nás novinkou, a i přes to se těší poměrně velkému zájmu. Ne, nejedná se o řeznictví specializované na psí maso, jak by se mohlo na první pohled zdát. Samotná myšlenka jeho založení se poprvé objevila v Německu […]

Přidat na Seznam.cz
Nejednoho z nás by nejspíš překvapilo, kdyby ve městě narazil na řeznictví s přídomkem psí. Tento neobvyklý druh podnikání je u nás novinkou, a i přes to se těší poměrně velkému zájmu.

Ne, nejedná se o řeznictví specializované na psí maso, jak by se mohlo na první pohled zdát. Samotná myšlenka jeho založení se poprvé objevila v Německu a přecházely jí bohaté zkušenosti s plýtváním masa zejména v supermarketech a velkých obchodních řetězcích. Podle majitele šlo o to využít co nejvíce nezpracovaných zbytků z běžného řeznictví, které by nás sice nepotěšily, ale zato naši chlupatí mazlíčci je jistě ocení.

BARF, přirozené stravování

Způsob výživy zvaný BARF je mezi majiteli psů stále více populární. Jedná se o metodu přirozeného stravování pomocí kvalitního syrového masa a kostí s přídavkem zeleniny, obilných, ale třeba i mléčných výrobků. Změna stravy může pomoci i při alergiích, nervozitě a stresu. Oproti běžnému granulovanému krmivu má prokazatelně pozitivní vliv na zdravotní stav psů, navíc se zárukou, že víte, co svému miláčkovi dáváte. Hlavní nevýhoda tkví ve správném vyvážení poměru živin, kdy je potřeba psovi dodat potřebné množství vitamínů a minerálů, zvlášť u velmi mladých a starších jedinců.

Stejné testy, jako pro lidi

I maso pro psy prochází stejnými veterinárními kontrolami a testy, jako to pro lidi. Chovatelé se často bojí, že bývají napuštěná antibiotiky a léčivy, nebo že pochází z nemocných kusů. Mezi zvířata, která se preventivně krmí antibiotiky, totiž patří právě králíci a drůbež kvůli vysoké náchylnosti k nemocem jako je například kokcidióza. Tyto obavy jsou však zbytečné. Před výkupem zvířat a jejich porážkou musí být dostatečně dlouhá doba na to, aby stihla antibiotika a případná léčiva vyprchat, jinak by neprošla kontrolami – tzv. ochranná lhůta. Nižší cenu může mít maso například kvůli zranění, modřinám či zkrátka jen špatnému vzhledu. Pejskaři i přes to nedoporučují kupovat mleté kvůli nejistému původu a radí krmit pejska celými kusy.

U nás v Česku najdete psí řeznictví zatím jen v Praze. Nabízí široký sortiment mraženého masa od kuřecích krků až po jehněčí kůži.

Autorka: Bára Savčicová