Agama vousatá, kráska mezi ještěrkami: Jak jí zařídit terárium

Jedním z nejoblíbenějších ještěrů mezi teraristy vůbec je zajímavá australská kráska agama vousatá. Často se doporučuje začínajícím chovatelům pro svou nenáročnost a odolnost vůči začátečnickým chybám. Pokud však chcete mít doma zdravé a spokojené zvíře, musíte dodržet několik základních podmínek. Než si agamu pořídíte: Než začnete své agamce chystat nový domov, pečlivě zvažte, k čemu […]


Přidat na Seznam.cz

Jedním z nejoblíbenějších ještěrů mezi teraristy vůbec je zajímavá australská kráska agama vousatá. Často se doporučuje začínajícím chovatelům pro svou nenáročnost a odolnost vůči začátečnickým chybám. Pokud však chcete mít doma zdravé a spokojené zvíře, musíte dodržet několik základních podmínek.

Než si agamu pořídíte:

Než začnete své agamce chystat nový domov, pečlivě zvažte, k čemu si ještěra vlastně pořizujete. Navzdory tomu, co si přečtete z různých zdrojů, ještěři nejsou zrovna mazlíci a nevyhledávají společnosti člověka. Nicméně agama patří k více kontaktním druhům, a tudíž běžnou manipulaci zvládne bez větších problémů, je tedy ideální volbou pro ty, kteří chtějí ze svého zvířete “něco mít”.

Kde agama bude bydlet – zařízení terária

Prostor:
Aby byla vaše agama spokojená, potřebuje dostatek prostoru, osvětlení a větrání. Doporučené rozměry terária pro jednu agamu jsou 100 x 50 x 50 cm, při větším počtu agam samozřejmě větší. Přihlédneme-li k tomu, že jedna agama dorůstá délky kolem 40 cm, není se čemu divit. Kvůli využití prostoru, tepelné izolaci i napodobení přirozeného prostředí je vhodné stěny opatřit 3D pozadím s členitým povrchem, po kterém se dá šplhat, ale i plošinami pro odpočinek.

Osvětlení:
Správné osvětlení je jedním z nejsložitějších a nejdůležitějších aspektů péče o ještěry. U agam je potřeba simulovat jednak teplo, a jednak záření přirozeného prostředí silného australského slunce. Záření se běžně řeší zářivkami a žárovkami, které obsahují zdroj UVB a dají se sehnat v každém zverimexu. Tento zdroj světla se musí alespoň 1x za rok obměnit kvůli poklesu účinnosti. U agam je důležité ho umístit v takové vzdálenosti, aby ho mohla ještěrka dobře vstřebávat, což bývá kolem 10, maximálně 20 cm. Zdroj tepla je taky ideální řešit žárovkou, tentokrát výhřevnou. Ta se umisťuje do jedné části terária a vytváří lokální zdroj tepla kolem 40°C. Na druhém konci terária by se teplota měla pohybovat kolem 27°C, aby si měla agama možnost vybrat ideální teplotu.

Větrání:
Nedílnou součástí terária by mělo být kvalitní větrání. To většinou zajišťuje jedna mřížka umístěná na horní straně a druhá ve spodní části, aby mohl vzduch cirkulovat, ale zároveň nevznikal průvan.

Dekorace a zařízení:
Jako substrát se často používá písek ve směsi s lignocelem či rašelinou. Osvědčený je však i čistý písek, ideálně křemičitý, běžně k sehnání jako písek do bazénových filtrací, protože je neprašný. Lepší je větší vrstva, zvlášť u samiček. Do terária se umísťují různé kameny a samorosty, po kterých agamy rády šplhají. Pokud byste se rozhodli pro rostliny, volte teplomilné do suchých podmínek a hlavně nezávadné a bez hnojiv. Je totiž více než jisté, že vám je agamy s chutí zlikvidují.

Autorka: Bára Savčicová