Kočičí svět: Proč potřebují mít v bytě škrabadlo

  Jestliže v bytě chováte kočku, nezapomeňte jí co nejrychleji pořídit vhodné škrabadlo. Pokud tak neučiníte, budete mít zakrátko podrápaný nábytek. A věřte, že kočka si nevybírá – zasekne své drápky do křesla, skříně a klidně i do postele. Někdy se vaši kočičí miláčkové zaměří dokonce i na polstrování sedací soupravy, na koberec či na matrace. […]

 

Přidat na Seznam.cz
Jestliže v bytě chováte kočku, nezapomeňte jí co nejrychleji pořídit vhodné škrabadlo. Pokud tak neučiníte, budete mít zakrátko podrápaný nábytek. A věřte, že kočka si nevybírá – zasekne své drápky do křesla, skříně a klidně i do postele.

Někdy se vaši kočičí miláčkové zaměří dokonce i na polstrování sedací soupravy, na koberec či na matrace. Naše kočička vyskákala po zácloně a škrábala si své drápky o masivní dřevěnou konzoli. Zde je vidět, že před kočkou neunikne téměř nic, když nebude mít svou vlastní možnost broušení drápků. Je to totiž pro ni každodenní samozřejmost.

Proč to kočky dělají

A proč to vlastně kočky dělají? Proč rozškrábou vše, na co přijdou? Hned z několika důvodů: zaseknutím drápků do něčeho pevného si protahují tělo, a přitom si též cvičí zatahování drápků; zbavují se zároveň jejich svrchní vrstvy – obrušují si je.
Ale to není všechno – kočky mají na tlapkách pachové žlázky, a tak si při škrábání označují své teritorium. Z toho je vidět, že kočka, která nemá své vlastní škrabadlo, může váš nábytek i další vybavení domácnosti nejenom poškodit či zničit, ale současně také způsobit pěkný zápach značkováním například postele nebo křesla.
Škrabadlo je pro kočku zkrátka takovým útočištěm – kromě všeho již jmenovaného je to i místo ke hraní a k odpočinku; škrabadla totiž, vedle různých poliček, mívají i domečky a pelíšky, prolézačky i zavěšené hračky. Optimálním řešením je zakoupit škrabadlo zároveň s pořízením vašeho chlupatého miláčka.

Podle čeho vhodné škrabadlo vybrat?

Vycházejte jak z velikosti bytu, tak i kočky. Nezapomínejte, že malé koťátko, které jste si přinesli, brzy vyroste (obzvláště kocouři hodně zmohutní).
Takže zakoupíte-li malé a levné škrabadlo, budete mít do roka další výdaj, neboť to původní už nebude dostačující. Zda pořídíte pro tohoto mrňavého spolubydlícího rovnou škrabadlo větší, to bude záležet pouze na vašem uvážení, a také možná na peněžence. Hovoříme o ceně i několika tisícovek.
A jak přimět kočku, která vám dosud škrábala nábytek, aby se upnula ke škrabadlu? Bude to poměrně snadné. Využijte jednu z kočičích vlastností, a tou je zvědavost. Kočky jsou totiž tak zvědavé, že se tomu ani nechce věřit. Jakmile se v bytě objeví škrabadlo, kočka je začne nejprve opatrně zkoumat a pak si je „označkuje“. Tehdy budete mít vyhráno.
Pokud by ale některá kočička odmítala změnit místo svého zájmu a nechtěla nábytek za škrabadlo vyměnit, vyzkoušejte bylinu Nepeta cataria, což je známá Šanta kočičí: můžete posypat škrabadlo jejími listy, eventuálně ji aplikovat jako postřik (odvar či výluh z rostliny).
Škrabadla a škrabací stromy, jsou nejen funkční, ale mohou se stát také vkusnými dekorativními a estetickými prvky vaší domácnosti.
A nakonec ještě pár slov z vlastní zkušenosti: důležitá jsou škrabadla (třeba i jen po domácku vyrobená z desek a hranolů) i pro kočičky, které máte na zahradě. Jinak se vám může stát to, co se přihodilo nám – ten náš chlupatý poklad úplně seškrábal kůru ze dvou mladých a už plodících stromků, které následně uschly.

Autorka: Jaroslava Linková