Začínáme s jízdou na koni: Jakou výbavu se vyplatí pořídit již na začátku

Říká se, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Milovníci jezdectví nám jistě dají za pravdu. Začínáte s tímto sportem i vy? Pak jste se možná zamýšleli nad tím, jakou výbavu budete potřebovat a kdy je ten správný čas ji pořídit. Potom musíme zmínit, že část vybavení se opravdu vyplatí pořídit již na začátku. O […]

Přidat na Seznam.cz
Říká se, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Milovníci jezdectví nám jistě dají za pravdu. Začínáte s tímto sportem i vy? Pak jste se možná zamýšleli nad tím, jakou výbavu budete potřebovat a kdy je ten správný čas ji pořídit.

Potom musíme zmínit, že část vybavení se opravdu vyplatí pořídit již na začátku. O co se přesně jedná?

Jezdecká přilba

Kdo nepadá, ten nejezdí. Při pádu z koně však míříte k zemi z poměrně velké výšky. Proto by měla být kvalitní jezdecká přilba samozřejmostí už od první jezdecké lekce. Ačkoli mnoho klubů nabízí zapůjčení helmy, doporučujeme zakoupení vlastní přilby.

Jezdecké boty či chapsy

Samozřejmostí by měli být i jezdecké boty či tzv. chapsy – tedy návleky, které chrání lýtko. Třmeny jsou totiž k sedlu připevněny řemeny, které často jezdce do nohou tlačí. Právě vysoké jezdecké boty či chapsy lýtka chrání.
Jezdecké boty (i ty kotníkové, které se dají s chapsy kombinovat) však mají i další opodstatnění. Jsou totiž navrženy tak, aby zabránili sklouznutí třmenu ke kotníkům a riziku uvíznutí nohy ve třmenu (například při pádu). Proto se vyplatí i jezdecké boty zahrnout do výbavy již od samotných začátků.

Vesta ochrání hrudník

Další částí výbavy, jejích pořízení je na místě zvážit velmi brzy, je jezdecká vesta. Ta chrání žebra a páteř. Vestu doporučujeme pořídit ihned po několika prvních lekcích, kdy si vy či váš potomek vyzkoušíte, zda je jezdectví tou pravou aktivitou pro vás. Nezbytností se pak jezdecká vesta stává v případě, že začínáte se skákáním.

Jezdecké rukavice

Poslední částí výbavy, jejíž pořízení je však spíše na vašem zvážení, jsou jezdecké rukavice. Často se totiž stává, že při držení otěží dojde ke vzniku oděrek či mozolů. Ačkoli nejsou jezdecké rukavice nezbytností, je dobré jejich pořízení
V dnešní době je již možné pořídit řadu jezdeckého vybavení v bazaru, přesto však doporučujeme kupovat jezdeckou přilbu a vestu vždy novou.  Předešlé opotřebování by totiž mohlo způsobit sníženou ochranu v případě pádu.

Autorka: Martina Opravilová