Jak vidí kočka ve srovnání s člověkem: Stačí jí jen světlo hvězd

Zajímalo vás někdy, jak vidí kočka? Mají lepší oči než my, nebo je v něčem předčíme? Dokáží rozeznat barvy anebo jsou schopny vnímat okolí pouze černobíle? A jak jsou na tom s ostrostí zraku? Oči těchto šelmiček jsou uzpůsobeny hlavně pro účely lovení, tudíž, na rozdíl od lidí, nemají zorničky kulaté, nýbrž oválné. Je to kvůli lepšímu […]

Přidat na Seznam.cz
Zajímalo vás někdy, jak vidí kočka? Mají lepší oči než my, nebo je v něčem předčíme? Dokáží rozeznat barvy anebo jsou schopny vnímat okolí pouze černobíle? A jak jsou na tom s ostrostí zraku?

Oči těchto šelmiček jsou uzpůsobeny hlavně pro účely lovení, tudíž, na rozdíl od lidí, nemají zorničky kulaté, nýbrž oválné. Je to kvůli lepšímu pronikání světla a jejich rychlejšímu otevírání a zavírání. S pronikáním světla do zorniček se také váže schopnost vidět barvy. Panují názory, že naši chlupatí společníci se musí spokojit, stejně jako psi, s černobílým filmem, ale není tomu tak. Psi i kočky barevně vidí. Pravdou ale je, že k dokonalosti to má daleko. Představte si, že jste kočka a trpíte barvoslepostí – modrou a zelenou, tedy nebe a trávu, rozeznáte, ale na červenou, hnědou a oranžovou rovnou zapomeňte. Anebo se, coby kočka, procházíte po trávě a narazíte na fialky, jenomže ejhle: je to snad nově vyšlechtěný druh? Vždyť vypadají modře! To vše ale platí pouze za denního světla, v šeru a za tmy barvy skutečně nevnímají.

Jak byste viděli jako kočka

Možná za to může snížená ostrost zraku? Na blízko to docela ujde, ale do dálky vidí lépe určitě váš páníček. Ale zase není tak zle, aby nebylo lépe. Ve tmě jste hotoví mistři. Využíváte k tomu speciální membránu v zadní části oka. Světlo, které pronikne dovnitř, se odrazí zase zpět, což je dvoufázový proces, jenž se odehrává i při odrazu na sítnici. A právě proto nepotřebujete baterky, mobily a kdoví co ještě, vystačíte si s přirozeným světlem, jako je měsíc a hvězdy.
Také vám neunikne žádný pohyb v husté trávě. Nejdříve zapojíte uši a čumák, a pak vrhnete na kořist nehybný pohled lovce. Jenom ať si ta myš myslí, že mi uteče, já ale vidím i to, co jiný nedokáže.
Nesmíme také zapomenout na super vychytávku, jakou je třetí víčko, též mžurka. Zvlhčujete si jím oko, odstraňujete vše, co tam nepatří, a upravujete teplotu. Částečně jej přivřete, když spíte nebo, bohužel, když vám není dobře.

A ještě jedna věc na závěr. V dospělosti budete mít nejčastěji zlaté, oranžové, což je tak trochu ironie, a zelené oči. Záležet to bude na tom, jakého jste plemene. Hlavně jen ne bílý kožíšek a modré oči – ve většině případů to značí ztrátu sluchu.

1 názor na “Jak vidí kočka ve srovnání s člověkem: Stačí jí jen světlo hvězd”

  1. Martin Hessler

    Kočka má ve srovnání s člověkem o něco menší zorné pole (cca 205 stupňů proti lidským 220), ale mnohem lepší schopnost akomodace (zaostření zraku na různé vzdálenosti). Také má neobyčejně vyvinuté koincidenční zrakové centrum, které umožňuje odhad vzdálenosti na základě triangulace zrakového vjemu (zjednodušeně řečeno, vzdálenost obou očí je základna rovnoramenného trojúhelníku, vzdálenost k objektu je jeho výška – na tomto principu fungují dělostřelecké dálkoměry).
    A konečně, oči má ve srovnání s člověkem velmi nízko nad terénem, takže cokoli, co se pohybuje proti obzoru, ihned upoutá její pozornost.
    Samostatná kapitola je kočičí sluch. Malé kočkovité šelmy mají 27 uchohybných svalů, takže mohou otáčet a směrovat každý ušní boltec zvlášť. Dovedou tak sluchem určit nejen směr, ze kterého přichází zvuk, ale i vzdálenost jeho zdroje. A slyší i zvuky pod- a nad hranicí slyšitelnosti pro člověka. Kočka domácí umí rozlišit až 30 000 různých zvuků a přiřadit k nim konkrétní podněty. kam se hrabou počítačové systémy na rozpoznání hlasu. Když se vracíte domů, pozná vás na dálku podle chůze. A když otevřete lednici, máte ji nejspíš v tu chvíli za patami 🙂

Diskuse uzavřena.