Teraristika II.: Jakého hada a kde si ho vybrat a co je třeba mít nachystané pro chov?

V minulém díle jsme se rozhodovali proč si hada pořídit. Předpokládám, že toto rozhodování tedy máme již za sebou a hada si opravdu pořídit chceme. Nyní je třeba se rozhodnout, jaký druh budeme chovat. Hadů, které si můžeme pořídit domů a úspěšně je doma chovat je velké množství. Je však třeba se rozhodovat velmi obezřetně. […]

V minulém díle jsme se rozhodovali proč si hada pořídit. Předpokládám, že toto rozhodování tedy máme již za sebou a hada si opravdu pořídit chceme. Nyní je třeba se rozhodnout, jaký druh budeme chovat. Hadů, které si můžeme pořídit domů a úspěšně je doma chovat je velké množství. Je však třeba se rozhodovat velmi obezřetně. Zkušenější chovatel už může volit i mezi druhy, kteří jsou pro chov náročnější a vyžadují určité zkušenosti.

Začínající chovatel by měl být při výběru velmi opatrný, aby zvládl chov daného druhu nejen v začátcích, ale i v jeho dospělosti.

Rozhodně se jako začátečníci vyhněte chovu jedovatých hadů

Poohlížejte se pouze o tzv. škrtičích. Běžně se doporučuje pro začátečníky chov čtyřech základních druhů:

  • Hroznýš královský (Boa Constrictor)
  • Krajta královská (Python Regius)
  • Užovka červená (Elaphe Guttata)
  • Korálovky (Lampropeltis).

U všech těchto druhů existuje spousty poddruhů a to zejména podle místa výskytu a zbarvení. Hroznýš královský (Boa Constrictor) i Krajta královská (Python Regius) jsou vhodnými hady pro začátečníky, ale je nutné si uvědomit, že v dospělosti jsou to přece jen hadi větší a mohutnější a při neopatrném zacházení může třeba kousnutí bolet. Dále vyžadují třeba trochu větší nároky na vlhkost a zejména místo. Naproti tomu Korálovky (Lampropeltis) jsou i v dospělosti menší hadi (cca 120cm v dospělosti) ale bývají s nimi občas problémy s odmítáním potravy a pokud bychom chtěli v jednom teráriu mít třeba dva hady tak u korálovek se toto moc nedoporučuje, protože se u nich vyskytuje občasný kanibalizmus. Proto pro začátečníka, který nemá žádné zkušenosti, jednoznačně doporučuji Jihoamerickou užovku červenou (Elaphe Guttata). Na chov je nenáročná, povahově naprosto klidná a občasné chyba začátečníku v klidu přejde.

Na co si dát pozor

Když už jsme se rozhodli, kterého hada si pořídíme, můžeme ho začít shánět. Rád bych tady upozornil, že není vhodné tento krok podceňovat. Za svoji letitou praxi s hady jsem se setkal se spoustou chovatelů, kteří byli nešťastní z koupeného hada a nevěděli, co s ním. Důvod je většinou stejný. Než aby hledali od koho hada koupí, tak koupili prvního hada na kterého narazili. Rozhodně bych nekoupil ve zverimexech nebo na burzách. V obou případech je totiž had pouze zboží a je nutné ho prodat za každou cenu, proto Vám prodávající navykládá všechno, jen abyste ho koupili. V případě jakéhokoliv problému už s Vámi buď nebude komunikovat vůbec anebo řekne, že je to vaše chyba, že jste něco udělali špatně. Je vhodné kupovat hada od zkušeného chovatele. Ale pozor, i zde je nutná obezřetnost, protože chovatelů je spousty a většina má hady jen pro peníze. Doporučuji si najít na daného chovatele kladné reference. Potom můžete mít jistou, že při jakémkoliv problému Vám ochotně poradí. Ještě jedna rada – nejvhodnější je kupovat hada od mláděte. Lépe si na sebe zvyknete a naučíte se, lépe sním manipulovat atd… Vždy se však informujte od chovatele, zda je důkladně rozkrmený (jestli žere bez problémů a samostatně) a měl by vám říct i jestli se jedná o samici nebo o samce.

Nejprve nachystejte hadovi ubytování

Než si hada přinesete domů, je nutné mít nachystané ubytování pro svého miláčka. Jednoznačně doporučuji pořídit si kvalitní terárium, protože to je polovina úspěchů v kvalitním chovu. Terárium je sice větší investice do začátku, ale dá se říci, že jediná. V první řadě si určíme správnou velikost. Například pro užovku červenou je vhodné terárium o velikosti 80x40x40 (dxhxv). Je nutné dodržet kvalitní odvětrání. Ale pozor to by mělo být správně dimenzováno, protože když bude odvětrání  příliš velké, budou úniky tepla značné a naopak při malém odvětrání bude mít had nedostatek vzduchu. Doporučuji tzv. křížové odvětrání. Dále je nutné zajistit světlení, které bude zároveň sloužit i jako vytápění. Při běžně prodávaných skleněných terárií toto není vůbec zajištěno. Proto doporučuji si terárium nechat udělat přímo na míru. Nehledě na skutečnost, že sklo je velký tepelný vodič, proto jsou tepelné ztráty u takového terária obrovské. Když už máme terárium doma, zajistíme jen misku s vodou. Tu doporučuji těžší třeba kameninovou tak, aby had misku nepřevrátil. V poslední řadě je nutné na dno terária nasypat substrát. Nejlevnější a zároveň nejvhodnější varianta je koupit v zahradnictví nebo květinářství čistou rašelinu (ale pozor opravdu čistou bez příměsí hnojiv atd..) a smíchat ji asi v poměru 1:1 s bukovými štěpkami. Rozhodně se vyvarujte lignocelu (kokosové vlákno) nebo terarijním substrátům, protože ty ve většině případů trochu lignocelu obsahují. Když už toto vše máte zajištěno, můžete si svého hadíka donést domů.

V dalším díle si řekneme jak se k hadovi chovat a jak a čím krmit.

Autor a foto: Miroslav Slavíček

O autorovi: Miroslav Slavíček

Je známým chovatelem hadů, který se věnuje především jihoamerickým užovkám červeným a Hroznýšům. Hadům se věnuje již mnoho let a za tu dobu se stal zejména mezi začínajícími chovateli velmi oblíbený a to zejména pro jeho ochotu kdykoliv a komukoliv poradit při případných problémech v chovu. Před několika lety se rozhodl založit webové stránky: www.chovamehady.cz, kde návštěvníci najdou velmi zajímavé informace a mohou se ptát i v diskuzích na to co je zajímá. Zdarma jezdí na pozvání učitelů dělat dětem přednášky do základních škol o chovu hadů.

1 názor na “Teraristika II.: Jakého hada a kde si ho vybrat a co je třeba mít nachystané pro chov?”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *