Teraristika: Otázky a odpovědi (1)

V minulých dílech jsme si popsali v jednotlivých krocích proč si hada pořídit, jaké je třeba mít nachystané vybavení, jak se k hadovi chovat atd…V tomto a příštím díle se zaměříme na nejčastější otázky, které jste nám napsali do redakce a na které odpověděl pan Slavíček. Jak velké je nutné mít terárium? Terárium je nutné […]

V minulých dílech jsme si popsali v jednotlivých krocích proč si hada pořídit, jaké je třeba mít nachystané vybavení, jak se k hadovi chovat atd…V tomto a příštím díle se zaměříme na nejčastější otázky, které jste nám napsali do redakce a na které odpověděl pan Slavíček.

Jak velké je nutné mít terárium?

Terárium je nutné volit podle námi chovaného jedince. Pokud budeme například chovat užovku červenou ( Elaphe guttata) tak je nutné mít pro dospělou užovku terárium o velikosti 80x40x40 ( dxhxv).

Co dát hadovi na dno terária?

Jako nejvhodnější podklad doporučuji zakoupit někde v zahradnických potřebách rašelinu. Pozor, tato rašelina musí být čistá, nesmí to být s příměsí různých hnojiv a rychlících přípravků – jen čistá rašelina. Tuto namíchejte v poměru cca 1:1 s bukovými štěpky. Takto namíchaná směs dobře udržuje vlhkost i teplotu. Pozor, nikdy nepoužívejte jako podklad lignocel (kokosové vlákno). To má velmi ostrá vlákna a pokud by se hadovi spolu s potravou nebo pitím dostalo do zažívacího traktu, mohlo by být hodně zle.

Jak často a čím krmit?

Hada krmíme přiměřeně jeho věku a velikosti. Pokud je had mladý a nově narozený krmíme cca jednou za 7-8 dní, postupně tento interval prodlužujeme až do dospělosti, kde krmíme cca 1x za 12-15 dní. Hady krmíme podle druhu buď menšími hlodavci nebo u větších hadů většími hlodavci případně králíky atd… Nouzově když nemáme třeba u mladých hadů možnost dát holátko tak se dá nahradit kouskem kuřecího.

Jak se chovat při svleku a jak často k němu dochází?

Had se svléká protože je mu stará kůže malá. Chystaný svlek se pozná zejména podle toho, že se jakoby zmatní jeho barvy. Nejsou už tak výrazné jakoby zesvětlají a i oči zmatní. Náslendě dojde k tzv. odkalení a teprve potom k samotnému svleku. V době po narození se svléká cca jednou měsíčně a postupně se tento interval prodlužuje na cca 2-4x za rok.  V tomto období doporučuji nechat hada v klidu a jen více rosit terárium – nikoliv na hada, ale jen kolem něho. Otázka je zda v tomto období krmit či nikoliv. Hadi jsou individualisté a proto vždy záleží na daném jedinci. každopádně když mu tam potravu dáte tak si ji buď vezme a nebo ne. Nic tím nepokazíte. Pokud by si ji nevzal tak potravu asi po hodině nebo maximálně dvou vytáhněte a nechte hada v klidu.

Utekl mi had, co mám dělat?

Pokud hada v teráriu nenajdete je to vždy problém. Pokud na tuto situaci přijdete hned a pokud se jedná o mládě tak se dobře podívejte v nejbližším okolí terária. Většinou nejsou daleko. Jinak všeobecně se had špatně hledá, protože může být opravdu kdekoliv. Pokud je had už větší. je možno ho nalákat třeba na misku s vodou. Nebo můžete po pokoji nasypat třeba mouku a stopy Vás potom dovedou k samotnému hadovi. Je nutné vždy mít terárium dobře zabezpečené proti otevření.

Další otázky a odpovědi budou zpracovány v dalším dílu a hlavně nějdůležitější otázka: Prdí hadi?

Autor a foto: Miroslav Slavíček

Je známým chovatelem hadů, který se věnuje především jihoamerickým užovkám červeným a Hroznýšům. Hadům se věnuje již mnoho let a za tu dobu se stal zejména mezi začínajícími chovateli velmi oblíbený a to zejména pro jeho ochotu kdykoliv a komukoliv poradit při případných problémech v chovu. Před několika lety se rozhodl založit webové stránky: www.chovamehady.cz, kde návštěvníci najdou velmi zajímavé informace a mohou se ptát i v diskuzích na to co je zajímá. Zdarma jezdí na pozvání učitelů dělat dětem přednášky do základních škol o chovu hadů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *