Upovídaní opeřenci: Jak naučit mluvit andulku

Andulky vlnkované jsou hned po psech a kočkách nejoblíbenějším domácím mazlíčkům vůbec. Patří navíc k papouškům, kteří se mohou naučit „mluvit“ a některé andulky převádějí pravé divy.     Možná vás to překvapí, ale přirozeným životním prostředím andulky vlnkované nejsou pralesy, ale rozsáhlé pouštní a polopouštní oblasti Austrálie. Tamější obyvatelé hejna andulek sledovali, protože ta vždy […]

Andulky vlnkované jsou hned po psech a kočkách nejoblíbenějším domácím mazlíčkům vůbec. Patří navíc k papouškům, kteří se mohou naučit „mluvit“ a některé andulky převádějí pravé divy.

 

 Přidat na Seznam.cz

Možná vás to překvapí, ale přirozeným životním prostředím andulky vlnkované nejsou pralesy, ale rozsáhlé pouštní a polopouštní oblasti Austrálie. Tamější obyvatelé hejna andulek sledovali, protože ta vždy našla vodu nebo úrodnou oblast plnou potravy. Původní andulky, stále ve své domovině hojně přítomné, jsou menší než nám dobře známé kusy z domácích evropských chovů. Také pestré barvy byly vyšlechtěny až v umělých podmínkách, klasická andulka je zelená se žlutou hlavičkou. Pohlaví je odlišeno jiným zbarvením zobáčku.

 

Deset rad, jak naučit mluvit andulku

 

1. Počítejte s tím, že andulka bude jen papouškovat to, co slyší, význam vlastních slov obvykle nechápe.

 

2. Zkušení chovatelé tvrdí, že se papoušek lépe naučí mluvit, když je sám. Pokud má parťáka, bude si s ním povídat jejich vlastní řečí a nemá příliš potřebu napodobovat řeč naši.

 

3. Pokud zjistíte, že se andulka snaží napodobovat zvuky z okolí, máte napůl vyhráno. Jde o vhodného adepta k učení.

 

4. S výukou je nejlépe začít hned, kdy si papouška přinesete domů, starší ptáci už se tak rádi neučí.

 

5. Při učení je dobré, aby v bytě bylo absolutní ticho bez rušivých zvuků. Vypněte tedy rádio, televizi atd.

 

6. Vezměte andulku z klece na ruku a mějte ji co nejblíže ke svému obličeji. Pohyb rtů ji určitě upoutá.

 

7. Začněte například s jejím jménem. To opakujte stále dokola se stejnou intonací i sílou hlasu. I tady platí, že opakování je matkou moudrosti. Za každý úspěch v napodobování ji nezapomeňte pochválit.

 

8. Učit se andulka vydrží maximálně 10 až 15 minut. Opakujte učení i 4x denně.

 

9. Až se papoušek naučí své jméno, můžete pokračovat s dalšími libovolnými slovy, začne ho to bavit. Opět platí chválit a chválit.

 

10. Při výuce mějte na paměti, že musíte být trpělivější než vaše andulka. Ano, je to běh na dlouhou trať!

 

Autor: Jaroslav Volný

Nejupovídanější opeřenci: Vedou papoušci žako, mluví na úrovni tříletého dítěte