Nejstarší psi světa: Japonský Pusuke se dožil 120 lidských let

Co se týče dlouhověkosti domácích mazlíčků, jednoznačně vedou želvy a velcí papoušci. Často k nelibosti pozůstalých přežívají i svého majitele… Pejskaři budou možná překvapení, že i domácí kočky se průměrně dožívají delšího věku než jejich čistokrevní přátelé. Kocour Creme Puff coby rekordman se dožil 38 let a 3 dnů. Tedy o 12 let více než nejstarší […]

Co se týče dlouhověkosti domácích mazlíčků, jednoznačně vedou želvy a velcí papoušci. Často k nelibosti pozůstalých přežívají i svého majitele…

Pejskaři budou možná překvapení, že i domácí kočky se průměrně dožívají delšího věku než jejich čistokrevní přátelé. Kocour Creme Puff coby rekordman se dožil 38 let a 3 dnů. Tedy o 12 let více než nejstarší pes na světě.

Podle Guinnesse je nejstarším psem Puseke

V prosinci roku 2010 byl zástupci Guinnessovy knihy rekordů uznán jako nejstarší pes planety japonský kříženec shiba inu jménem Puseke. Narodil se 1. dubna roku 1985 a dožil se 26 let a osmi měsíců. Podle modernějších přepočtů tak měl 120 lidských let, což je jistě úctyhodné.
Jeho majitelka Jumiko Šinoharu z města Sakura nedaleko Tokia uvedla, že Puseke náhle onemocněl, zcela přestal žrát a následně uhynul. Přesto mu děkovala, že s ní byl tak dlouho.
Jeho věk dosud oficiálně žádný jiný pes nepřekonal. Neoficiálně, protože nelze jeho přesný věk doložit, však stále vede australský honácký pes Bluey. Ten zemřel roku 1939 údajně ve věku 29 let.

Autor: Jaroslav Volný

Čtěte také:

Kolik je našemu psovi lidských let: Přepočet sedminásobkem není přesný