Kolik je našemu psovi lidských let: Přepočet sedminásobkem není přesný

Proč vlastně potřebujeme vědět, kolik by našemu psovi bylo roků, kdyby byl člověkem? V živočišné říši nemáme jiné srovnání než právě s námi. Pokud se dopočítáme, jak starý je mazlíček podle nás, snadněji si přestavíme, jak se ve svém věku cítí a proč se chová jinak, než když byl mladý.  Můžeme zauvažovat i o chorobách, […]

Proč vlastně potřebujeme vědět, kolik by našemu psovi bylo roků, kdyby byl člověkem? V živočišné říši nemáme jiné srovnání než právě s námi. Pokud se dopočítáme, jak starý je mazlíček podle nás, snadněji si přestavíme, jak se ve svém věku cítí a proč se chová jinak, než když byl mladý.

 Můžeme zauvažovat i o chorobách, které vyšší věk přináší. Stejně jako člověk může začít špatně vidět, mít cukrovku, být obézní…

Dřívější počítání sedminásobkem nebere v úvahu váhu

Pro orientační srovnání věku se používal přepočet, určující „lidský“ věk psa tak, že první rok jeho života se počítá za 14 let, další se pak násobí sedmi. Šestiletý pes tak má 14 + 5×7, tedy 49 let našich.
Dopátrat se lidského věku chtěli už naši předkové. Dokládá to nápis na Westminsterském opatství. Je z roku 1268 a uvádí, že jeden lidský rok se rovná 9 letům života psa.
Má to ale háček: Tyto přepočty neberou v úvahu mnoho dalších faktorů, v první řadě pak váhu psa. Desetiletý jorkšír bude ještě v plné síle, zatímco stejně stará německá doga už je zasloužilou seniorkou. Jak je to možné?
Všeobecně platí, že menší rasy se dožívají mnohem vyššího věku než velká plemena. Doga žije rychleji, jorkšír je ve stárnutí pomalejší. Má menší spotřebu energie, jeho organizmus není přetěžovaný.

Nové přepočty jsou dány konstitucí psa

S tím počítá i metoda tzv. „15-105“. Bere v potaz, že pes v mládí stárne rychleji, pohlavní dospělosti nabývá už po roce života. Podle tohoto faktoru se proto první rok počítá za 12-15 let lidských let. Dále zohledňuje věk podle velikosti psa. U menších platí tedy menší násobek a naopak. K lepší orientaci slouží tabulka, zpracovaná podle Simona Swanie (kniha Zdravá výživa pro starého nebo nemocného psa):

  váha dospělého psa    
kalendářní rok pod 10 kg 10-25 kg 25-40 kg nad 40 kg
1 15 15 14 12
2 23 24 22 20
3 28 29 29 28
4 32 34 34 35
5 36 38 40 42
6 40 42 45 49
7 44 47 50 56
8 48 51 55 64
9 52 56 61 71
10 56 60 66 78
11 60 65 72 86
12 64 69 77 93
13 68 74 82 101
14 72 78 88 108
15 76 83 93  
16 80 87 99  
17 84 92    
18 88 96    

Nezkracujte svému psovi život

Dlužno podotknout, že i tato tabulka není úplně přesná. Hodně dělá také to, jak se o svého psa staráte. Chcete-li mu dopřát dlouhý život, nekrmte ho lidskou stravou, významně tak zkracujete dobu, kdy vám váš chlupáč bude dělat společníka.
Potřebuje také pravidelný pohyb a kvalitní stravu. Výrobci krmiv nabízejí mnoho variant pro každý věk i velikost psa. Už vůbec nedopusťte, aby byl váš hafík překrmován. S obézním psem se to má jako s tlustým člověkem – dříve či později zahyne na infarkt nebo mozkovou příhodu…

13 názorů na “Kolik je našemu psovi lidských let: Přepočet sedminásobkem není přesný”

  1. Dobrý den, ano, někteří lidé naprosto nevhodně zacházejí se psy. Znám jednoho právníka, který měl nádhernou, velkou čistokrevnou fenu, poslušnou, moudrou, která nikdy nezlobila, chodila způsobně na vodítku vedle něj. Přesto jsem viděla, že když například pootočila hlavou, nebo dala najevo, že by si odběhla očichat místo, ten doktor jí zasáhl elektrickým proudem v obojku. Pes strnul a tak mu bylo zabráněno v jakémkoli uvolnění. Při popoběhnutí zasáhl svou fenu elektrikou nejvyššího stupně. Myslím, že ji život nebavil a brzy mu umřela.
    Naproti tomu my máme psa, který je až nepravděpodobně poslušný a reaguje na tiché slovo a třeba v letu se zastaví, když řeknu „čekej“ a v tu ránu stojí. Na rušné silnici chodíme bez vodítka jen na povel „k noze“ a on skutečně způsobně kráčí u mé levé nohy. Na křižovatce se zastaví na „stůj“. Nikdy jsme ho necvičili, netrvali na příkazech, nechali jsme všechno na jeho úvaze, nikdy na něj nevykřikli, nikdy netrestali, stačila domluva“copak to se dělá?“ když třeba zdrhnul a vrátil se domů za hodinu. Pes to pochopil, že něco provedl a provinile koukal. On se to naučil nějak sám, protože mu dáváme najevo jak ho máme rádi a on nám to oplácí svou poslušností a může se přetrhnout, aby nám vyhověl. Tak poslušného psa nemá snad nikdo na světě, vyjma tchána. Ten měl psa, který byl vychováván / nevychováván stejnou metodou a tak byl stejně oddaný pánovi a stejně jako náš pes, to byl úplný profesor.

    1. Pavel Procházka

      Dobrý den Ivano,
      Vaše slova mohu jen potvrdit. Lidé typu toho mudrce právníka by neměli mít doma ani „cvrčky“. Chudák pes. Kdysi jsem cvičil Německého ovčáka na cvičáku v Praze Na Balkáně.
      Jak píšete Vy,poslouchal na slovo bez nějaké rány elektrickým proudem,to je něco strašnýho.
      Jezdili jsme na čundry a ten pes byl vyloženě šťastný.
      Pavel

    2. Přesně takovou já mam fenečku, nijak jsem jí moc nevychovávala, ale sama pochopila, že když jdeme venčit, je bezpečná v mojí blízkosti, takže se ode mne nehne, jen co vykoná potřebu a reaguje na povel přejdeme a tak na mne počká až je bezpečné. Vždy jsem měla psy, vychovávala jsem je láskou a důsledností. Nikdy jsem psa neuhodila, když ještě jako štěně potřebovali zdůraznit že udělali chybu, stačilo chytit jemně za kůži na krku a říci fuj. Ale jinak chválit, chválit, toho není nikdy dost.

  2. Jirka pluto

    Rok je rok u psa i u člověka! Kdo tvrdí cokoliv jiného je dementní debil nebo úplný kokot!

  3. Jan. Novák,

    Paní Ivano, ten právník o kterém píšete zřejmě není normální člověk, ale úplně něco jiného. Měl stát dávno před soudem pro týrání zvířete. Mám také pejska, přesněji fenu, ale elektrický nebo škrtící obojek bych nikdy nepoužil. Tvrdím, že elektrické obojky by se neměly vyrábět a měly by být zakázány. Tyhle obojky jsou zneužívány, můj známý měl pejska, který je vždy vítal tak, že na ně skákal a on ho to chtěl odnaučit, protože pejsek jemu i jeho paní často zamazal kabát. Dal ho k jakési paní údajné cvičitelce psů. Když si ho od ní vzal, zdál se mu divný, smutný, zaražený atd. Po čase jej tam dal ještě jednou, tentokrát si, ale pro něho přijel dříve a nestačil se divit. Ona ho cvičila tak, že mu dala elektrický obojek a dávala mu elektrické rány. Když se známý trochu vzpamatoval, strhl pejskovi obojek z krku a rádoby cvičitelce pěkně vynadal. Ona mu tvrdila , že je to normální. Já bych ji ten elektrický obojek navlékl na krk a dal ji pár ran, aby pochopila jak je to normální. Řeknu vám, zůstává rozum stát, co někteří lidé dokážou.

  4. Především-pluto-jsi osel-myslíš-že se pes dožívá lidských 75-80 let ? Bohužel-není to tak-i když já bych byla ráda-protože by můj milý pes se mnou žil celý můj život !- Já bych ještě chtěla změnit pořekadlo-že:Starého psa novým kouskům nenaučíš !“ Moje fenka se ve svém „středním“ věku naučila mnoha věcem.Je to bílá míšenka,malá,váží 7 kg…Vnučka jí měla od štěněte do 3 let-pak mi jí předala z rodinných důvodů.Psí slečna Pegy byla cvičená na poslušnost-prostě normální psí „škola“.No-a já jsem jí postupně naučila -že mi ze síně donese boty-vybere přesně pár-jednu po druhé.Podá mi cokoliv-co upustím na zem-čeká jen-až kývnu hlavou. Podá mi mobil-podá mi brýle-a neprokousne je,podá mi svazek klíčů.Když jí potřebuji ustřihnout špičatými nůžkami chlupy těsně u oka-nehne se ani o milimetr. A mám v ní úžasnou kámošku-která mě vítá-když jdu z nákupu,která neštěká v mé nepřítomnosti-což je bezva,protože bydlím v paneláku.Zemřel mi manžel-brečela jsem-a Pegy ihned přiskočila a olizovala mi slzy….Miluju psy !

  5. ach jo takže Jimákovi bude 60 to zas přijedou policajti jak minulej rok na jeho oslavu .
    Pejskům Zdar a fenkám taky 🙂

  6. Nesmysl, náš pes měl granule čistě jako doplňkové krmivo ,jinak celý život jedl lidskou stravu, vařené žaludky, jatra s rýží atd , miloval ovoce i zeleninu, miloval cibuli a umřel v 19 letech…

  7. Pingback: Největší psí plemena světa: Dobrácký bernardýn s mateřským vztahem k dětem - Mazličkoviny

  8. Pingback: Nejstarší psi světa: Japonský Pusuke se dožil 120 lidských let - Mazličkoviny

Diskuse uzavřena.