Utajený kočičí svět: Proč mají devět životů a přežijí i pád ze 145. patra

Je tady léto a s tropickým počasím přichází pro majitele přítulných koček riziko. Více než kdy jindy totiž hrozí pád vašeho chlupatého miláčka z dokořán otevřeného okna či balkonu. I když jsou kočky abnormálně mrštné a jsou schopné přežít bez úhony i pád z několika pater, na mýtus o devíti kočičích životech rozhodně nespoléhejte. Kočku po pádu zabalte […]

Je tady léto a s tropickým počasím přichází pro majitele přítulných koček riziko. Více než kdy jindy totiž hrozí pád vašeho chlupatého miláčka z dokořán otevřeného okna či balkonu. I když jsou kočky abnormálně mrštné a jsou schopné přežít bez úhony i pád z několika pater, na mýtus o devíti kočičích životech rozhodně nespoléhejte. Kočku po pádu zabalte okamžitě do deky a vždy spěchejte k veterináři.

Říká se, že kočky mají devět životů a něco na tom možná bude. Mají totiž až neuvěřitelnou schopnost přežít děsivě vyhlížející krkolomné pády z obrovských výšek, často i z 10. patra. Paradoxně si z nich odnášejí méně bolestivých následků, než například při pádu z 3. nebo 4. patra činžáku. Umí totiž využít odpor vzduchu, kormidlovat ocasem a při delším pádu se bezpečně zabalit tak, aby zmírnily následky dopadu.

Kaskadérství mají v genech

Na kočičí nadpřirozené, často až magické schopnosti a umění vylízat se z bolavých ran věřili už staří Egypťané. Kočky uctívali jako božstva a po smrti je nechávali dokonce mumifikovat. Ani tak ale tyto čtyřnohé přítelkyně člověka nejsou nesmrtelné. Jisté však je, že jsou tak zvědavé a hravé, že na to často doplatí. Stačí totiž, aby se na okraj otevřeného balkonu posadil pták nebo se nad rozkvetlým truhlíkem s letničkami zatřepetal barevný motýl. A v jindy klidné a mírumilovné kočce se okamžitě probouzí lovecké geny.
Nevnímá tak nebezpečí, které jí při takové hře na predátora hrozí. O tom, jaké následky si poté váš mazlíček z pádu odnese, rozhoduje podle odborníků nejen výška, odkud kočka padá, ale také dopadová plocha. Jinak totiž vypadá pád na tvrdý beton či do písku a jinak na trávu. Rozhoduje i to, zbrzdí-li kočku ve vzduchu například větve stromu nebo jiná překážka. O tom, zda se budete těšit z její přítomnosti ještě i další dny či roky, rozhoduje také čas, který uběhne od doby, než s vaším chlupatým kaskadérem doběhnete k veterináři. Akutními kočičími pacienty se jejich ordinace plní právě v období tropického léta, kdy se v domácnostech naplno větrá.

Rekordmanka přežila pád ze 145. patra

Jak to vlastně s kočičími pády a tím i mýtem o devíti kočičích životech je, se snažili rozluštit v osmdesátých letech minulého století veterináři Whitney a Mehlhaff. Ti si vzali „na paškál“ téměř 130 známých případů z New Yorku plného mrakodrapů, kdy kočky plachtily vzduchem z 2. až 45. patra, přičemž padaly rychlostí až 100 kilometrů za hodinu. Nad tím, co vše kočka dokáže přežít, se dá jen obdivně zakroutit hlavou. Některé skončily pod koly aut či postřelené, a přesto dokázaly zabojovat o život. I výzkum mnohdy až děsivých kočičích pádů měl překvapivé výsledky. Až 90 procent koček je totiž přežilo. Kritické se přitom ukázalo 7. patro. Rekordmankou v pádu z výšky se pak stala kočka, která přežila pád ze 145. patra! Celý výzkum je o to zajímavější, že se při něm prokázalo, že většina těchto neskutečně mrštných tvorů dopadla při pádu na tvrdý beton. Kočky jsou tedy díky svému poměru váhy a povrchu těla mnohem odolnějším a životaschopnějším druhem, než například člověk. Navíc umí kočírovat dopad tak, že přistanou většinou s ohnutýma nohama na všechny čtyři. Energie se tak při dopadu rozloží. Ani tento mýtus ale neplatí stoprocentně.

Kočku po pádu zabalte do deky a zahřívejte

Kočky jsou neohrožení, odvážní tvorové, kteří mají schopnost vidět perfektně i za šera a strach mají snad jen z vody. Ne nadarmo se říká: Ty máš kořínek tuhý jako kočka! Když si přivodí ránu na těle, většinou ani nezamňoukají a vlastními slinami se z ní vylížou, dokud se rána úplně nezhojí. Pokud ale máte doma kočičího kaskadéra, který se střemhlav vrhá z oken nebo z balkonu lovit pokaždé, když zahlédne letícího kosa nebo vosu, neváhejte po pádu ani minutu a utíkejte k veterináři. Většina kočičích pádů totiž podle odborníků happy-endem opravdu nekončí.
Naopak, kočky za ně platí vnitřními zraněními a mnohočetnými poraněními, které nemusí být na první pohled vůbec vidět. Paradoxně přitom dopadají mnohem hůř pády z nižších pater, zhruba od čtvrtého níž. Vaše bojovnice sice může působit nezlomně, problémy se ale mohou objevit až po několika hodinách od pádu – třeba v noci.
Nejčastěji si totiž taková kočičí kaskadérka může přivodit pneumotorax, který končí kolapsem plic a udušením zvířete, stejně jako zlomeniny končetin, pánve či prstů, vykloubení nebo zlomení čelisti, krvácení do břicha či dokonce prasknutí močového měchýře. Pokud se tedy chcete se svým domácím mazlíčkem setkat ráno ve zdraví, kočku po takovém zážitku ihned zabalte do deky a spěchejte k veterináři. Dobré přitom je přibalit k ní i lahev s teplou vodou. Pokud totiž zvíře upadne do šoku, rychle mu klesne tělesná teplota. Ještě, než vyrazíte za odborníkem, zavolejte mu, aby se na váš příjezd předem připravil. Někdy jde totiž, stejně jako u člověka, o drahocenné sekundy.

Autor: Hana Raiskubová