Domů Mazlíčci Víte, že i lední medvědi mají svůj den?

Víte, že i lední medvědi mají svůj den?

304
0
Sdílejte

Tentokrát se za mazlíčky vypravíme do zoologické zahrady. Víte, která zvířata se lidem v zoo líbí nejčastěji? Kočkovité šelmy, opice, barevní ptáci a medvědi. Velké popularitě se těší zejména medvědi lední neboli polární, jež chovají zoologické zahrady v Praze a Brně.

Lední medvěd dnes patří k ohroženým druhům, nikoliv však kvůli lovcům, ale v důsledku globálního oteplování a nedostatku potravy. Jiné prameny však uvádějí, že s poklesem populace polárních medvědů to není až tak zlé. Rapidní úbytek se údajně týká pouze konkrétní oblasti kolem pobřeží Aljašky a Kanady v části Severního ledového oceánu, jíž se říká Beaufortovo moře. Tak či tak, pravdou zůstává, že i medvědi mají svůj svátek. Mezinárodní den ledního medvěda připadá na 27. února. Poslední únorový víkend se proto v zoologických zahradách, kde lední medvědy chovají, pravidelně konají koncipované pořady a prohlídky spojené s prezentací tohoto krásného zvířete a případně komentovaným krmením.

Medvědi ve volné přírodě

Typickým domovem ledního medvěda jsou severní polární oblasti. Dodnes žije v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie, kde je také chráněný. V létě medvědi často migrují ke kanadské provincii Manitoba a čekají, až zamrzne Hudsonův záliv. Ve volné přírodě se dožívají až třiceti let, v zajetí i o deset let více. Samci váží 300 až 800 kg, samice do 300 kg. Vzpřímený medvěd má výšku až 3 metry, délka těla je asi 2,5 metru.

Jak žijí

Lední medvěd je povahou spíš samotář. I samice se stará o mláďata zhruba do tří let a pak je odvrhne. Za potravou dokáží medvědi putovat i desítky kilometrů. Nejčastěji se živí lovem a jako hlavní potravou pro ně bývají tuleni. Pach velryby cítí na kilometry daleko. Nepohrdnou však ani malými kytovci a občas drobnými savci a ptáky. Na souši lední medvědi nemají rovnocenného protivníka. Pouze na okraji teritoria se může stát jejich konkurentem grizzly.

Jestli jste někdy pozorovali lední medvědy v zoologické zahradě, dobře víte, že jde o pohybově velice zdatné a mrštné zvíře. Umí vyšplhat na ledovou kru i přeskočit velké vzdálenosti. V neposlední řadě patří polární medvědi ke skvělým plavcům. Při dovádění ve vodě se také rádi potápějí.

Co možná nevíte

Pod vodou medvěd lední vydrží až tři minuty. Plavat dokáže deset dní v kuse a urazit přitom stovky kilometrů. Na tlapách má blány. Kůže ledních medvědů je černá, aby lépe vstřebávala teplo, bílý kožich je dutý a průhledný a slouží jako výborný izolační materiál. Černý čenich září na kilometry daleko. Nejslavnějším z ledních medvědů je medvěd Knut, který se narodil v roce 2006 v zoologické zahradě v Berlíně. Ač neměl šanci na přežití, protože ho matka odvrhla, zachránila ho péče jeho ošetřovatele Thomase Doerfleina. Mládě se stalo senzací, miláčkem novinářů i široké veřejnosti. Od té doby mánie kolem ledních medvědů trvá.

Autorka: Vanda Filipová

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář
Vložte své jméno zde