Začátek března: Ideální čas odzimovat želvu

Je začátek března, přesně ta správná doba, kdy je po dlouhých měsících spánku na čase odzimovat vaši želvu. Probouzet ji ale nemusíte vy sami. Poradí si s tím spolehlivě a šetrně teplejší počasí, sluníčko, prodlužující se dny a zvyšující se tlak vzduchu. Chovatelé želv mají na výběr. Buď mohou želvu při příhodném počasí odzimovat jednoduše […]

Je začátek března, přesně ta správná doba, kdy je po dlouhých měsících spánku na čase odzimovat vaši želvu. Probouzet ji ale nemusíte vy sami. Poradí si s tím spolehlivě a šetrně teplejší počasí, sluníčko, prodlužující se dny a zvyšující se tlak vzduchu.

Chovatelé želv mají na výběr. Buď mohou želvu při příhodném počasí odzimovat jednoduše tak, že ji vynesou do její venkovní ubikace, nebo ji řízeně odzimovat v domácím prostředí. Želvu vynášejte ven až tehdy, nehrozí-li přízemní mrazíky.

Pozor na výkyvy teplot

Venkovní ubikace zajistěte proti teplotním nárazům, a to jak minusovým, tak plusovým. Prudký nárůst teplot by totiž vaší želvě neudělal dobře. Pro přesun do venkovních podmínek přesto platí: raději dříve nežli pozdě. Želvu ovšem nezapomeňte přikrýt slámou nebo senem. Pro proces probouzení je ideální zatažené počasí bez sluníčka. Sledujte proto pečlivě předpovědi meteorologů. V žádném případě nedáváme želvu po zimním spánku na přímé slunce.

Jak na odzimování doma? Více trpělivosti

Pokud máte želvu, která s vámi tráví většinu roku, a zimujete ji třeba ve sklepě, chladném suterénu nebo dokonce v ledničce – teplota musí být od 2 do 7 st. Celsia. Chcete-li zjistit, zda želva zimu bez úhony přežila, vezměte ji do ruky. Když je živá, projeví aktivitu – stáhne se například do krunýře nebo zafuní. V takovém případě ji přeneseme i s bedýnkou do teplejší místnosti, kde je zhruba 13 až 15 stupňů Celsia. Může jít o nevytápěnou chodbu, půdu nebo garáž. Bedýnku přikryjeme, aby se zabránilo pronikání světla. Necháme ale dostatečný otvor na proudění vzduchu. Tak necháme želvu týden nebo dva. Jestliže ani v tomto prostředí nezačne do dvou týdnů lézt a přemísťovat se, přesuneme bedýnku nebo terárium do místnosti s pokojovou teplotou, což je minimálně 20 stupňů.

Při probouzení co nejdál od topení

Jak začne být želva při pokojové teplotě aktivní, už ji nepřikrýváme. Necháme ji však co nejdál od topení a v části pokoje, která není příliš prosvětlená. Po týdnu by měla projevit vyšší aktivitu a začít prozkoumávat terén. V této fázi už lze želvu začít koupat ve vodě. Pozor ale na teplotu vodu. Musí být vždy stejná jako teplota želvího těla. Po zhruba půlhodině koupání přemístíme zvíře do terária a začínáme svítit až 12 hodin denním světlem. Praktikujeme dva dny s tím, že želvičce už můžeme podat i jídlo a vodu. Probouzení želvy zůstává vždy individuální, přesný časový harmonogram neexistuje. Proto mazlíčka pečlivě sledujte a poraďte se případně s odborníkem či zkušeným chovatelem. Čím mírnější a pomalejší probouzení bude, tím méně komplikací hrozí.

Co při odzimování želvy v žádném případě nedělejte ihned:

  • nestěhujte želvu do vyhřátého terária v bytě
  • želvu nekoupejte – i voda o teplotě 20 stupňů by ji dokázala zabít
  • nedávejte ji na venkovní slunce (radiátor, bodové výhřevné teplo)

Rady odborníků: Při odzimování postupujte vždy pomalu a obezřetně. Pokud budete trpěliví a budete pečlivě sledovat chování vaší želvy, nehrozí žádné riziko.

Autorka: Hana Raiskubová

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *