Čivava, nejmenší psí mazlíček

Nejmenší ze psů. Přesto (anebo právě proto) se umí pořádně ozvat a dokáže se vrýt do srdce. Řeč je o čivavách, nejmenším psím plemenu na světě. Existuje nespočet barevných variant i kombinací, avšak ve dvou provedeních – krátkosrstém, kdy měkká a lesklá srst přiléhá k tělu a mírně delší je pouze na ocase a krku, a […]

Nejmenší ze psů. Přesto (anebo právě proto) se umí pořádně ozvat a dokáže se vrýt do srdce. Řeč je o čivavách, nejmenším psím plemenu na světě. Existuje nespočet barevných variant i kombinací, avšak ve dvou provedeních – krátkosrstém, kdy měkká a lesklá srst přiléhá k tělu a mírně delší je pouze na ocase a krku, a dlouhosrstém se srstí vlnitou i rovnou s třásněmi kolem uší, na krku, končetinách, tlapkách i ocase.

Čivavy pocházejí z  mexické provincie Chihuahua a pověst praví, že platili za ochránce zemřelých náčelníků při jejich cestě do světa duchů. V Evropě se čivava dočkala obliby v 80. letech minulého století.

Vzhled a velikost

Čivava má typicky zakulacenou hlavu, krátký a rovný čumák a výrazné kulaté oči. Uši může mít malé, ale i větší a vztyčené. Tlapky má malé a oválné, ocas vždy stočený do půlkruhu. Dospělý jedinec je vysoký 15 až 26 centimetrů a váží o tří kilogramů.

Péče o štěně

Péče o štěně čivavy je poměrně náročnější než u běžného psa. Důležitá je zejména opatrnost, aby pejsek nedopatřením neuvízl ve dveřích nebo nespadl z pohovky. Na postel se doporučuje dávat až ve chvíli, kdy už sám umí skákat a nehrozí, že by se skutálel dolů. Čivava je velmi kontaktní pejsek a bude mnohem více spokojená, když bude mít do života čivavího parťáka. S ostatními psi si může rozumět, ale těžko se jim ubrání, proto i tady je třeba mít se na pozoru.

Strava pro čivavu

Potrava čivavy musí odpovídat jejímu energetickému výdeji, ale i tak toho čivava zkonzumuje poměrně málo. Dá se krmit granulemi pro trpasličí plemena, psími konzervami, nebo jí můžete jídlo připravit sami. Kromě kuřecího masa nepohrdne ovocem ani vařenou zeleninou. Důležité je myslet také na přísun vitamínů a minerálů.

Péče o srst

Péče o srst čivavy není náročná, stačí ji pravidelně pročesávat kartáčem. Koupat se nemusí často, pouze podle potřeby, jinak jí stačí otřít po vycházce tlapky. Pejsek si však sám neumí obrušovat drápky, proto je potřeba je pravidelně (přibližně jednou měsíčně) stříhat. Může také trpět na uslzené oči, které je třeba vytírat.

Temperament

Čivavy mají rády pohyb, ale snadno se unaví. Jsou hravé a bystré. Platí za oddané společníky. K lidem se většinou chovají přátelsky. I přes svou výšku si občas poměrně troufají, což se projevuje zejména agresivním štěkotem. Při špatné výchově mohou čivavy i kousnout. Svou rodinu dokáží bránit zuby nehty. Při jejich výchově se vyplatí být důsledný. Je to ideální parťák do bytu a rád se s vámi bude povalovat na sedačce. Venku musíte dávat pozor, aby pejsek neprochladl.

Čivavy se dožívají vysokého věku. Pokud je pes zdravý a v dobré kondici, dožívá se v průměru dvanácti let, výjimkou však nejsou ani patnáctileté čivavy.

(vaf)

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *