Exotické šelmy: Chov pro nadšence s obří zodpovědností

Přestalo vás bavit kočičí mňoukání a každodenní vřelé vítání vaším psem se vám zdá už nudné? Pořiďte si na sedačku do obýváku tygra nebo pumu! Vyvoláte tím každopádně pořádný rozruch v okolí. Nezapomeňte však, že péče o exotické mazlíčky vyžaduje především obrovskou zodpovědnost. Zvažujete, že byste si rádi pořídili do domu nějakou atraktivní exotickou kočičku? […]

Přestalo vás bavit kočičí mňoukání a každodenní vřelé vítání vaším psem se vám zdá už nudné? Pořiďte si na sedačku do obýváku tygra nebo pumu! Vyvoláte tím každopádně pořádný rozruch v okolí.

Nezapomeňte však, že péče o exotické mazlíčky vyžaduje především obrovskou zodpovědnost. Zvažujete, že byste si rádi pořídili do domu nějakou atraktivní exotickou kočičku? Je to vcelku jednoduché. Potřebujete pořádný kotec s výběhem, spoustu času, abyste se jí mohli každý den věnovat, a také „trochu“ více naditou peněženku.

Gepard za tři čtvrtě milionu

Taková gepardí kráska vás může přijít jen při pořízení na tři čtvrtě milionu korun. Pro chov takového zvířete se vám rozhodně budou hodit předchozí zkušenosti. Šelma potřebuje především pořádný výběh. Začněte proto návštěvou stavebního úřadu v místě vašeho bydliště a Krajské veterinární správy. Poradí vám, jak velký výběh dané zvíře potřebuje a jaké náležitosti si musíte vyřídit. V první řadě musíte mít povolení k chovu zvířete s potřebou zvláštní péče. Tisícikorunový kolek, opravňující vás k chovu šelmy, bude v rozpočtu na její pořízení asi tou nejmenší položkou. Zvažte také nákup speciálního kotce pro případný převoz vašeho nového exotického mazlíčka v autě.

V zajetí se mohou dožít i dvaceti let

Nemalé náklady vynaložíte pokaždé, když vaše „kočka“ začne mít hlad. Spořádá totiž denně i několik kilogramů masa, lvi a tygři až sedm. Krmí se většinou kuřaty, takže uděláte terno, když uzavřete smlouvu s nejbližší drůbežárnou, abyste si uhlídali rodinnou ekonomiku. Občas se taková exotická kráska nebo krasavec oblíznou po rybě a nezapomeňte na minerály a vitamíny. Berte rovněž v úvahu, že se z exotické šelmy může časem stát nechtěné dědictví. Zatímco v divoké přírodě se dožívají asi dvanácti let, v zajetí mohou úspěšně vegetovat i dvacet.

Kopírujte jejich přirozené prostředí

Serval, gepard, levhart, ocelot, tygr nebo dokonce lev? Známe je všichni z přírodopisných filmů. Šumící savana, sem tam nějaký ten strom, velký balvan v písku a ve vysoké trávě zlověstně probleskující lví hříva. Pokud se přece jen rozhodnete vzít na sebe zodpovědnost za chov takové šelmy, kopírujte co nejvíce její přirozené prostředí. Její výběh by měl mít minimálně deset metrů na délku, ideálně několikanásobně více. Ze všech stran počítejte s jeho zabezpečením. Jestliže šelma překoná zábranu a uteče, úřady budou tuto situaci posuzovat jako chybu majitele. Pozor dejte také na to, že lví řev je slyšet na desítky kilometrů daleko a že vylhat se v takovém případě z rušení nočního klidu dá asi hodně velkou práci.

Kde exotickou kočku sehnat?

Exotické kočkovité šelmy se dají pořídit v zoologických zahradách, u soukromých chovatelů i v cirkusech. Pokud se rozhodnete nechat si exkluzivní zvíře přivézt na zakázku ze zahraničí, kde je trh mnohem pestřejší, máte více možností, ale také sáhnete ještě hlouběji do kapsy. Vše záleží na věku a kondici zvířete, ale i na tom, zda je ochočené. Každopádně začátečníkům odborníci radí, aby před takovou koupí navštívili raději zkušené chovatele a načerpali od nich pár základních rad.

Autorka: Hana Raiskubová

 

1 názor na “Exotické šelmy: Chov pro nadšence s obří zodpovědností”

  1. Pingback: Veterinář radí: Víte, jakou vánoční nadílku by si přála vaše kočka? - Mazličkoviny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *